Niesamowicie aromatyczna, intensywnie pachnąca w kolorze mocnego różu – konfitura z płatków róży dla romantyków i nie tylko. Idealna do nadziewania pączusi, ale także do tortów, ciasteczek i herbatki. Zbierajcie płatki pachnące, bez oznak starzenia z róży pomarszczonej Rosa rugosa. Inne przepisy z różami:
Konfitura z płatków róży
płatki róży
cukier
łyżeczka soku z cytryny
Płatki róży delikatniej przepłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia.
Odciąć białe końcówki – zawierają w sobie goryczkę.
Zważyć płatki róży i odmierzyć dwa razy więcej cukru niż waga płatków.
Stopniowo wrzucać płatki do moździerza lub makutry, powoli dosypywać cukier i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodać sok z cytryny dla podtrzymania koloru.
Przełożyć do wyparzonego słoika, trzymać w lodówce.
Nie jadłam jeszcze takiej.