image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Niesamowicie aromatyczna, intensywnie pachnąca w kolorze mocnego różu – konfitura z płatków róży dla romantyków i nie tylko. Idealna do nadziewania pączusi, ale także do tortów, ciasteczek i herbatki. Zbierajcie płatki pachnące, bez oznak starzenia z róży pomarszczonej Rosa rugosa. Inne przepisy z różami:
Konfitura z płatków róży
konfitura z róży, konfitura z płatków róży, konfitura różana, ucierana róża, tarta róża

płatki róży
cukier 
łyżeczka soku z cytryny
Płatki róży delikatniej przepłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia.
Odciąć białe końcówki – zawierają w sobie goryczkę.
Zważyć płatki róży i odmierzyć dwa razy więcej cukru niż waga płatków. 
Stopniowo wrzucać płatki do moździerza lub makutry, powoli dosypywać cukier i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodać sok z cytryny dla podtrzymania koloru. 
Przełożyć do wyparzonego słoika, trzymać w lodówce.
konfitura z róży, konfitura z płatków róży, konfitura różana, ucierana róża, tarta róża

konfitura z róży, konfitura z płatków róży, konfitura różana, ucierana róża, tarta róża

One Reply to “Konfitura z płatków róży”

  1. *Nataleczka* says: 23 lipca 2014 at 11:59

    Nie jadłam jeszcze takiej.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.