Od kiedy poznałam krem z cukinii to zaczęłam szaleć z innymi kremami. Po jakimś czasie postanowiłam wrócić do zupy krem z cukinii, ale tym razem dodałam kosteczki fety do środka.
Krem z cukinii z fetą
3 cukinie zielone
3 ziemniaki
cebula
3 ząbki czosnku
łyżka oleju
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz, oregano
koperek
kostka fety
Do rondla wlać i rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Jak będzie szklista wrzucić posiekany czosnek, smażyć chwilę.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) i ziemniaki, przez 5 minut smażyć całość.
Wlać bulion warzywny (przepis na bulion) i gotować do miękkości warzyw, po zagotowaniu około 15 minut.
Zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Podawać z kosteczkami sery feta i koperkiem.
świetne tez takie robię:) o tej porze roku to zajadam tylko kremy albo chłodniki:)