Krem z ziemniaków to prosta i smaczna rozgrzewająca zupa. Dodatek gorgonzoli dodaje szlachetności tej zupie, a rozmaryn uzupełnia o bogaty smak. Inne proste zupy kremy:
Zupa krem z ziemniaków z gorgonzolą
0,5 kg ziemniaków
łyżka oleju
2 ząbki czosnku
cebula
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, rozmaryn
gorgonzola
oliwa
Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na rozgrzanym oleju w garnku.
Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli.
W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w drobną kosteczkę.
Do garnka wlać bulion i wrzucić ziemniaki.
Od momentu zawrzenia gotować 20 minut.
Zmiksować blenderem zupę na krem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz rozmarynem.
Jeśli jest za gęsta dodać trochę bulionu i zagotować.
Podawać zupę z pokrojoną gorgonzolą, polaną oliwą w towarzystwie chleba.
wygląda smacznie:)
Uwielbiam takie połączenia kremowej zupy, dobrego sera i chrupiącego chleba…pychotka 🙂