Krewetki po tajsku to chyba mój ulubiony sposób na krewetki. Niezwykle aromatyczne smaki z nutą pikantności i sprężyste krewetki to coś pysznego! Koniecznie spróbujcie też klasyków:
Krewetki po tajsku
tygrysie krewetki
2 cm kawałek imbiru
3 szalotki
2 ząbki czosnku
papryczka chili
sok z połowy limonki
pół kostki masła
łyżeczka oleju kokosowego
2-3 listki limety
sól, płatki chilli
Imbir pokroić na cieniutkie paseczki, szalotki w kosteczkę, czosnek w plasterki, papryczkę, jak najdrobniej.
Rozmrożone krewetki obrać z pancerzyków, zostawić tylko ogonek – naciąć je potem wzdłuż i wyjąć jelito, czyli czarną nitkę.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy i dodać imbir, szalotkę, czosnek oraz przyprawy.
Dołożyć masło, krewetki i liście limety i smażyć około 3 minut razem.
Na koniec doprawić solą i płatkami chilli.
Podawać z np. grzankami.