Krewetki polubiłam dopiero, kiedy spróbowałam tych większych okazów, dzięki czemu teraz należą do moich ulubionych owoców morza. W wersji klasycznej smakują najlepiej, czyli:
Dzisiaj proponują Wam krewetki w pomidorowym cieście, dzięki dodatku w postaci ketchupu Pudliszki zyskują wyjątkowo pomidorowy smak, ponieważ na 100 g ketchupu przypada aż 190 g pomidorów (z gotowych pomidorów odparowuje się wodę, a następnie miąższ stanowi ekstrakt). Ponadto w ketchupie tym wykorzystywane są najlepsze i dojrzałe pomidory, a do produkcji nie używa się konserwantów.
Krewetki w ketchupowym cieście podane na sałatce
250 g krewetek black tiger
olej do smażenia
ciasto:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki
2 łyżki mleka
jajko
sól, pieprz
przyprawa curry extra albo chilli
miks sałat z roszponką
pół cytryny
pół pomidora
krem balsamiczny
Krewetki umyć, jeśli było mrożone rozmrozić.
Wymieszać składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Na talerzu ułożyć miks sałat, dodać pomidor, skropić cytryną całość i kremem balsamicznym.
Rozgrzać olej.
Krewetki chwytać za odwłok (czerwony pancerzyk na końcu) i kolejno zanurzać w cieście.
Kłaść na gorący olej i 1-2 minut smażyć w nim.
Wyjmować na ręcznik papierowy, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Następnie przełożyć na talerz.
na krewetki nei spróbuje ale fileta w takim ciescie jak najbardziej:)
zdolniacha:)
Te krewetki wyglądają naprawdę apetycznie! 🙂
takich jeszcze nie jadłam, ja robię w sosie czosnkowym:)
Wyglądają świetnie 🙂
pychota:) genialnie wyglądają:)
Nigdy nie jadłam krewetek, muszę kiedyś spróbować 😉
wyglądają bardzo apetycznie, ewidentnie warte wypróbowania:)
podalam same z sosem taco są przepyszne