image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Krewetki polubiłam dopiero, kiedy spróbowałam tych większych okazów, dzięki czemu teraz należą do moich ulubionych owoców morza. W wersji klasycznej smakują najlepiej, czyli:
Dzisiaj proponują Wam krewetki w pomidorowym cieście, dzięki dodatku w postaci ketchupu Pudliszki zyskują wyjątkowo pomidorowy smak, ponieważ na 100 g ketchupu przypada aż 190 g pomidorów (z gotowych pomidorów odparowuje się wodę, a następnie miąższ stanowi ekstrakt). Ponadto w ketchupie tym wykorzystywane są najlepsze i dojrzałe pomidory, a do produkcji nie używa się konserwantów.
Krewetki w ketchupowym cieście podane na sałatce

250 g krewetek black tiger
olej do smażenia
ciasto:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki
2 łyżki mleka
jajko
sól, pieprz
przyprawa curry extra albo chilli
miks sałat z roszponką
pół cytryny
pół pomidora
krem balsamiczny
Krewetki umyć, jeśli było mrożone rozmrozić.
Wymieszać składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Na talerzu ułożyć miks sałat, dodać pomidor, skropić cytryną całość i kremem balsamicznym.
Rozgrzać olej.
Krewetki chwytać za odwłok (czerwony pancerzyk na końcu) i kolejno zanurzać w cieście.
Kłaść na gorący olej i 1-2 minut smażyć w nim.
Wyjmować na ręcznik papierowy, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Następnie przełożyć na talerz. 

8 Replies to “Krewetki w ketchupowym cieście”

  1. BERY says: 12 września 2013 at 08:58

    na krewetki nei spróbuje ale fileta w takim ciescie jak najbardziej:)

    zdolniacha:)

  2. Reablly says: 12 września 2013 at 09:08

    Te krewetki wyglądają naprawdę apetycznie! 🙂

  3. Justyna Bąk says: 12 września 2013 at 10:03

    takich jeszcze nie jadłam, ja robię w sosie czosnkowym:)

  4. Karolina says: 12 września 2013 at 13:20

    Wyglądają świetnie 🙂

  5. Antenka says: 13 września 2013 at 07:42

    pychota:) genialnie wyglądają:)

  6. Paulina Kwiatkowska says: 13 września 2013 at 07:57

    Nigdy nie jadłam krewetek, muszę kiedyś spróbować 😉

  7. eM Ka says: 13 września 2013 at 09:56

    wyglądają bardzo apetycznie, ewidentnie warte wypróbowania:)

  8. Anonimowy says: 27 grudnia 2013 at 15:08

    podalam same z sosem taco są przepyszne

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.