Nadeszła jesień i zrobiło się jakoś szaro za oknem, więc dzisiaj jesienne leczo z dynią i pieczarkami pełne kolorów i smaków. Leczo z dynią przygotowałam w moim nowym woku, który dostałam w ramach współpracy ze sklepem Tescoma. Wok to moja ulubiona patelnia, bo raz dwa się nagrzewa i można w niej przygotować szybko dania jednogarnkowe. Ten wok ze zdjęcia jest masywny i przeznaczony do wszystkiego rodzaju kuchenek, ma dno indukcyjne ze stali nierdzewnej, posiada powłokę nieprzywierającą Teflon Classic i nienagrzewającą się rączkę. Gotowanie w takim woku to czysta przyjemność.
Leczo z dynią i pieczarkami
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- około 150 g pieczarek
- pół małej dyni hokkaido
- zielona i czerwona papryka
- sól, świeżo mielony pieprz czarny
- papryka słodka, ostra i wędzona
- imbir, kurkuma, zioła włoskie
- szklanka wody lub bulionu
- pokrojone pomidory z puszki
- olej do smażenia
- natka pietruszki do posypania
W woku rozgrzać olej i przesmażyć pokrojoną cebulę.
Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć razem.
Dynię pokroić na 1-2 cm kawałki ze skórką i wrzucić na cebulę, smażyć razem około 10 minut.
Dodać pokrojoną w kawałeczki paprykę czerwoną i zielona, wymieszać.
Zalać całość szklanką wody lub bulionu, dodać pomidory z puszki.
Doprawić do smaku wszystkimi przyprawami, dusić razem około 10 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Leczo podawać z ryżem lub pieczywem.