image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Przepis na łososia czekał w kolejce od kwietnia – przyszła na niego odpowiednia pora, więc zapraszam na łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Danie nie wymaga wielu umiejętności, a jest zaskakujące, a do tego pyszne. Inne przepisy z łososiem:

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, przepis na łososia, łosoś w cieście, łosoś w cieście francuskim przepis

300-400 g filetu z łososia
opakowanie ciasta francuskiego
100 g świeżego baby szpinaku
50 g masła
sól, pieprz czosnkowy, pieprz cytrynowy
pół cytryny
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szpinak i dusić aż zmięknie.
Doprawić solą i pieprzem czosnkowym, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Rozwinąć ciasto francuskie, przyłożyć łososia i odciąć taki prostokąt by się zmieścił.
Łososia posypać delikatnie solą, mocniej pieprzem cytrynowym i polać sokiem z cytryny.
Na cieście francuskim wyłożyć szpinak (bez masła), a potem rybę – przykryć drugim płatem ciastem.
Boki ciasta (tam, gdzie nie ma farszu) ponacinać w paski – tak, jak na zdjęciu poniżej.
Nacięte boki ciasta zawijać naprzemiennie do środka tworząc szczelną plecionkę.
Dolną część ciasta odciąć i uformować na kształt płetwy, a górę szczelnie zawinąć.
Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st.C – do zbrązowienia ciasta.
 łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, przepis na łososia, łosoś w cieście, łosoś w cieście francuskim przepis
łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, przepis na łososia, łosoś w cieście, łosoś w cieście francuskim przepis
łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, przepis na łososia, łosoś w cieście, łosoś w cieście francuskim przepis

8 Replies to “Łosoś w cieście francuskim”

  1. BERY says: 26 października 2014 at 20:04

    widzialas w master chefie dzis takiego robili 😀

    1. Dusia says: 26 października 2014 at 20:12

      przypomnieli mi by opublikować zaległy wpis :)))

    2. mopswkuchni says: 29 października 2014 at 08:52

      No właśnie miałam o to zapytać 😉 Muszę zrobić takiego łososia 🙂

  2. robaszekk says: 27 października 2014 at 17:52

    robiłam niedawno takiego kurczaka, następnym razem będzie rybka 🙂

  3. Karolina Karlita says: 29 października 2014 at 08:32

    Wygląda zjawiskowo PRZEPYSZNIE!!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.