Przepis na łososia czekał w kolejce od kwietnia – przyszła na niego odpowiednia pora, więc zapraszam na łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Danie nie wymaga wielu umiejętności, a jest zaskakujące, a do tego pyszne. Inne przepisy z łososiem:
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
300-400 g filetu z łososia
opakowanie ciasta francuskiego
100 g świeżego baby szpinaku
50 g masła
sól, pieprz czosnkowy, pieprz cytrynowy
pół cytryny
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szpinak i dusić aż zmięknie.
Doprawić solą i pieprzem czosnkowym, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Rozwinąć ciasto francuskie, przyłożyć łososia i odciąć taki prostokąt by się zmieścił.
Łososia posypać delikatnie solą, mocniej pieprzem cytrynowym i polać sokiem z cytryny.
Na cieście francuskim wyłożyć szpinak (bez masła), a potem rybę – przykryć drugim płatem ciastem.
Boki ciasta (tam, gdzie nie ma farszu) ponacinać w paski – tak, jak na zdjęciu poniżej.
Nacięte boki ciasta zawijać naprzemiennie do środka tworząc szczelną plecionkę.
Dolną część ciasta odciąć i uformować na kształt płetwy, a górę szczelnie zawinąć.
Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st.C – do zbrązowienia ciasta.
widzialas w master chefie dzis takiego robili 😀
przypomnieli mi by opublikować zaległy wpis :)))
No właśnie miałam o to zapytać 😉 Muszę zrobić takiego łososia 🙂
Mniam 🙂
mmm jadłabym <3
robiłam niedawno takiego kurczaka, następnym razem będzie rybka 🙂
ale za mną chodzi:)
Wygląda zjawiskowo PRZEPYSZNIE!!