Ten makaron powstał zupełnie przypadkiem z tego co miałam pod ręką, czyli w lodówce. Okazał się naprawdę smacznym eksperymentem i wzbudził zainteresowanie koleżanek z pracy :). Dodatek suszonych płatków drożdżowych zastępuje sprytnie parmezan. Płatki drożdżowe mają serowy posmak, a przy tym są źródłem witamin z grupy B, chromu, żelaza czy magnezu. Bardzo je lubię.

Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

garść zielonych szparagów

3 łyżki pestek słonecznika
kilka suszonych pomidorów
kilka plasterków szynki parmeńskiej
3 dymki albo 1 szalotka
sól, świeżo mielony pieprz
łyżka suszonych płatków drożdżowych
masło klarowane do smażenia
ugotowany makaron
Na maśle zeszklić pokrojoną szalotkę lub dymki, a po chwili dodać obrane i pokrojone na pół łodyżki szparagów.
Po chwili dodać pokrojone suszone pomidory, pestki słonecznika i płatki drożdżowe.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z makaronem i szynką parmeńską.

3 Replies to “Makaron ze szparagami i szynką parmeńska”

  1. Gosia says: 31 lipca 2017 at 22:12

    Uwielbiam makarony. Do tej pory nie jadłam go ze szparagami ale chyba muszę spróbować przygotować bo jestem bardzo ciekawa smaku.

  2. Hubert Jurys says: 2 sierpnia 2017 at 06:28

    Dajcie mi boczek zamiast szynki i mogę jeść! :>

  3. LeScandale says: 4 sierpnia 2017 at 09:39

    Makarony to jest to co lubię najbardziej. Nigdy mi się nie znudzą ponieważ sposobów ich przygotowania jest masa. Takiej wersji jeszcze nie jadłam ale bardzo mi się podoba i wszystko przede mną. Pozdrawiam

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.