Ten makaron powstał zupełnie przypadkiem z tego co miałam pod ręką, czyli w lodówce. Okazał się naprawdę smacznym eksperymentem i wzbudził zainteresowanie koleżanek z pracy :). Dodatek suszonych płatków drożdżowych zastępuje sprytnie parmezan. Płatki drożdżowe mają serowy posmak, a przy tym są źródłem witamin z grupy B, chromu, żelaza czy magnezu. Bardzo je lubię.
Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
3 łyżki pestek słonecznika
kilka suszonych pomidorów
kilka plasterków szynki parmeńskiej
3 dymki albo 1 szalotka
sól, świeżo mielony pieprz
łyżka suszonych płatków drożdżowych
masło klarowane do smażenia
ugotowany makaron
Na maśle zeszklić pokrojoną szalotkę lub dymki, a po chwili dodać obrane i pokrojone na pół łodyżki szparagów.
Po chwili dodać pokrojone suszone pomidory, pestki słonecznika i płatki drożdżowe.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z makaronem i szynką parmeńską.
Uwielbiam makarony. Do tej pory nie jadłam go ze szparagami ale chyba muszę spróbować przygotować bo jestem bardzo ciekawa smaku.
Dajcie mi boczek zamiast szynki i mogę jeść! :>
Makarony to jest to co lubię najbardziej. Nigdy mi się nie znudzą ponieważ sposobów ich przygotowania jest masa. Takiej wersji jeszcze nie jadłam ale bardzo mi się podoba i wszystko przede mną. Pozdrawiam