To chyba mój ulubiony makowiec. Maślane, kruche ciasto, dużo nadzienia makowego, na wierzchu kratka z ciasta kruchego i trochę lukru dla jeszcze większej słodkości. Bardzo efektowne ciasto i pyszne po prostu. Nie jest też tak trudne, jak np. strucla drożdżowa z makiem.
Makowiec z kratką na kruchym cieście

składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki (najlepsza będzie krupczatka)
- szklanka cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę makową:
- 850 g masy makowej domowej lub z puszki (polecam Bakalland)
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 łyżki cukru waniliowego
składniki na lukier cytrynowy:
- szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
posypka:
- płatki migdałowe
- skórka kandyzowana pomarańczowa
Jak zrobić makowiec z kratką?
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. W międzyczasie dużą i prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować masę makową. Do gotowej domowej lub kupnej masy dodać żółtka i cukier. Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać do maku.
Wyjąć ciasto kruche ciasto z lodówki i podzielić na dwie części, większą i mniejszą. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Wyłożyć je na papier do pieczenia, na dno blachy. Na ciasto wylać masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić na paseczki, które ułożyć na masie makowej.
Piec ciasto przez godzinę w temp. 180 st.C. Po wystudzeniu kratkę z wierzchu posmarować lukrem przygotowanym z wymieszanego cukru pudru z sokiem z cytryny. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.


