image_pdfPDFimage_printWydrukuj

To chyba mój ulubiony makowiec. Maślane, kruche ciasto, dużo nadzienia makowego, na wierzchu kratka z ciasta kruchego i trochę lukru dla jeszcze większej słodkości. Bardzo efektowne ciasto i pyszne po prostu. Nie jest też tak trudne, jak np. strucla drożdżowa z makiem.

Makowiec z kratką na kruchym cieście

składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki (najlepsza będzie krupczatka)
  • szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na masę makową:

  • 850 g masy makowej domowej lub z puszki (polecam Bakalland)
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 łyżki cukru waniliowego

składniki na lukier cytrynowy:

  • szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

posypka:

  • płatki migdałowe
  • skórka kandyzowana pomarańczowa

Jak zrobić makowiec z kratką?

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. W międzyczasie dużą i prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować masę makową. Do gotowej domowej lub kupnej masy dodać żółtka i cukier. Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać do maku.

Wyjąć ciasto kruche ciasto z lodówki i podzielić na dwie części, większą i mniejszą. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Wyłożyć je na papier do pieczenia, na dno blachy. Na ciasto wylać masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić na paseczki, które ułożyć na masie makowej.

Piec ciasto przez godzinę w temp. 180 st.C. Po wystudzeniu kratkę z wierzchu posmarować lukrem przygotowanym z wymieszanego cukru pudru z sokiem z cytryny. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.