image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Ten sernik w zeszłym roku był prawdziwym hitem na świątecznym stole. Sernik miodowo-cynamonowy, idealnie kremowy, na pierniczkowym spodzie, z chmurką mascarpone oraz pierniczkami domowymi jako ozdobami.

Sernik miodowo-cynamonowy z pierniczkami

składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżek miodu lipowego lub wielokwiatowego do smaku (u mnie marki Pucer)
  • budyń śmietankowy

krem:

  • 250 g mascarpone
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cynamon

dodatki:

Dno tortownicy o średnicy 24-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze poukładać pierniczki w czekoladzie.

Przygotować masę twarogową – oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na jasną masę. W oddzielnej misce połączyć twaróg ze śmietanką i budyniem. Dodać utarte żółtka. Białka w innej misce ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać do masy twarogowej i delikatnie wmieszać pianę – nie miksować już. Przelać masę sernikową na pierniczki.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 st. i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 120 st. i piec jeszcze przez 1 godz. 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, ale zostawić sernik w środku do wystudzenia najlepiej na całą noc. W pełni wystudzony przechowywać w lodówce.

W dniu podania zmiksować ze sobą mascarpone, kremówkę i cukier puder na sztywny krem, którym wysmarować wierzch sernika. Można przy użyciu szprycy ładnie udekorować wierzch rozetkami. W rozetki powbijać pierniczki. Całość pospać z wierzchu cynamonem.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.