Na pewno ostatnio zauważyliście, że w stylizacji kulinarnej pomaga mi piękna niebieska skrzyneczka, taką oraz inne można kupić w Drewnolot. Muffinki z jabłkami i kruszonką prezentują się świetnie także dzięki papilotkom z Beetlebits, a uroku sesji dodają papierowe słomki w kolorze morza. Muffinki lubimy bardzo, dlatego polecamy także jesienne:
Muffinki z jabłkami i owsianą kruszonką
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
pół kostki roztopionego masła
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
2 jabłka
opcjonalnie: garść rodzynek
kruszonka:
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki płatków owsianych
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek i cynamon.
W drugiej wymieszać składniki mokre: jajka, masło, mleko.
Zawartość obu misek połączyć i pomieszać chwilę, ważne by pozostały dalej grudki, wtedy ciasto będzie wilgotne, a nie twarde.
Dodać do ciasta pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki (ja część ciasta przełożyłam do innej miski, tam dodałam rodzynki, muffinki z rodzynkami piekłam w formie do mini muffinek).
Przekładać ciasto do formy silikonowej do pieczenia muffinek, do 3/4 wysokości zagłębienia.
Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą – w razie potrzeby, gdy będzie za sucha dodać więcej masła, gdy za mokra więcej płatków lub mąki.
Posypać kruszonką każdą muffinkę.
Piec 20 minut w temp. 190 st.C.
zrobiłaś mi teraz smaka na szarlotkę 😉
no właśnie poluję na taką skrzyneczkę – szczególnie teraz jak dzień krótszy 😉 ale R obiecał że taką zrobi – muszę teraz tylko wyegzekwować 😉
piękne zdjęcia 🙂 !
Ale mi smaka narobiłaś!
mmmm pyycha:)
Wyglądają przesłodko 😉
urocze 🙂 muffinki są świetnie. niby można by upiec blachę ciasta, ale w muffinkach jest coś bardzo uroczego 😀
Wyglądają tak pięknie, że aż szkoda je jeść. W najbliższym czasie wypróbuje przepis.
Koniecznie pochwal się efektami na zdjęciu, dodam do galerii czytelników 🙂