Ten przepis dostałam dzięki uprzejmości Pani Grażynki, czyli mamy mojej przyjaciółki. To prawdziwy skarb mieć taki przepis, więc tym bardziej doceńcie, że się nim z Wami dzielę. Ta pasta paprykowa to naprawdę hit! Świetnie pasuje do nachosów i do wszelkich przekąsek, sprawdza się na grzankach, czy jako dodatek do pomidorowych sosów. Trochę pali w podniebienie i uzależnia, uważajcie :).
Pikantna pasta paprykowa (na zimę)

Jak zrobić pastę paprykową na zimę?
- 3 kg papryk czerwonej
- 200-300 g papryczki ostrej chili
- szklanka cukru
- szklanka octu
- szklanka oleju
- 8-10 ziarenek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 4 główki czosnku
- 3 koncentraty pomidorowe po 90 g
- sól do smaku (około 2 łyżki)
Z papryk usunąć gniazda nasienne, a ząbki czosnku obrać. Do dużego garnka wrzucić paprykę czerwoną i ostrą oraz resztę składników. Całość zagotować – papryki muszą zmięknąć. Przelać wszystko do kielicha blendera i zmiksować na gładką pastę. Przelać do słoiczków i pasteryzować około 15 minut.
Prawda, że pata paprykowa jest prosta do zrobienia? 🙂 Dziękuję Pani Grażynko za podzielenie się przepisem :).
Obserwuj mnie na Instagramie – tutaj zawsze będziesz ze mną na bieżąco, zobaczysz pracę blogową od kulis, pójdziemy razem na spacer po Trójmieście i wyruszymy w podróże :).
4 głowki czy ząbki czosnku?
główki