Ten przepis dostałam dzięki uprzejmości Pani Grażynki, czyli mamy mojej przyjaciółki. To prawdziwy skarb mieć taki przepis, więc tym bardziej doceńcie, że się nim z Wami dzielę. Ta pasta paprykowa to naprawdę hit! Świetnie pasuje do nachosów i do wszelkich przekąsek, sprawdza się na grzankach, czy jako dodatek do pomidorowych sosów. Trochę pali w podniebienie i uzależnia, uważajcie :).

Pikantna pasta paprykowa (na zimę)

pasta paprykowa na zimę

Jak zrobić pastę paprykową na zimę?

  • 3 kg papryk czerwonej
  • 200-300 g papryczki ostrej chili
  • szklanka cukru
  • szklanka octu
  • szklanka oleju
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 4 główki czosnku
  • 3 koncentraty pomidorowe po 90 g
  • sól do smaku (około 2 łyżki)

Z papryk usunąć gniazda nasienne, a ząbki czosnku obrać. Do dużego garnka wrzucić paprykę czerwoną i ostrą oraz resztę składników. Całość zagotować – papryki muszą zmięknąć. Przelać wszystko do kielicha blendera i zmiksować na gładką pastę. Przelać do słoiczków i pasteryzować około 15 minut.

Prawda, że pata paprykowa jest prosta do zrobienia? 🙂 Dziękuję Pani Grażynko za podzielenie się przepisem :).

Obserwuj mnie na Instagramie – tutaj zawsze będziesz ze mną na bieżąco, zobaczysz pracę blogową od kulis, pójdziemy razem na spacer po Trójmieście i wyruszymy w podróże :).

2 Replies to “Najlepsza pasta paprykowa do nachosów (i nie tylko)”

  1. Marysia says: 23 lutego 2020 at 12:33

    4 głowki czy ząbki czosnku?

    1. Dusia says: 27 lutego 2020 at 19:25

      główki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.