image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Długo dopracowywałam przepis na oponki, bo to smak mojego dzieciństwa. Spacer po Monciaku w Sopocie z rodzicami i gorące donaty sprzedawane z okienka! Wiem, że część z Was też pamięta ten punkt! Gwarantuję Wam, że te moje donaty przypomną Wam ich smak! Są przepyszne!

Z podanej porcji wychodzi około 10-12 sztuk donatów. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji składników, bo są pyszne i szybko znikają :).

Najlepsze donaty – oponki serowe

oponki serowe najlepsze
  • 250 g twarogu białego najlepiej śmietankowy (ja kupuję ze Śnieżki lub ze Strzałkowa) albo tłusty
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru (używam drobnego do wypieków)
  • łyżka cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu (aby ciasto nie chłonęło tłuszczu)
  • 100 ml śmietany 12%
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić oponki serowe? Przepis na donaty.

Twaróg ugnieść mocno widelcem na gładką papkę (można przepuścić twaróg przez maszynkę lub praskę do ziemniaków). W misce połączyć twaróg z mąką, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, sodą, octem i śmietaną. Zmiksować ciasto lub zagnieść rękoma. Gdyby było za mokre dodać odrobinę mąki, ale nie przesadzajcie z jej ilością, ciasto musi odchodzić od rąk, ale nie ma być całkiem suche.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1,5 cm. Przygotuj sobie szklankę lub kieliszek do wina i mały kieliszek lub zakrętkę plastikową. Szklanką lub dużym kieliszkiem należy wykrajać koła, a mniejszym kieliszkiem wycinać środki donata.

Rozgrzej olej w głębszej patelni o płaskim dnie lub szerokim garnku (tłuszczu powinno być tak na około 3 cm z reguły używam około 1,5l). Jeśli masz termometr to rozgrzej tłuszcz do 180 st.C. Jeśli nie masz to użyj palnika o średniej mocy i najpierw rozgrzewaj olej na pełnej mocy, a tuż przed smażeniem zmniejsz moc palnika tak do połowy. Sprawdź czy olej się rozgrzał wrzucając kawałaczek ciasta – jeśli skwierczy i pojawią się bąbelki to możesz smażyć już oponki.

Oponki smażymy partiami z dwóch stron na złoty kolor. Średnio jedna strona smaży się około 2-3 minuty, oponki przewracam na drugą stronę przy użyciu patyczka do szaszłyków. Generalnie jak nie chcą się przekręcić to prawdopodobnie jeszcze się nie usmażyły dobrze z jednej – taki trik dla Was mam. Drugą stronę zawsze smażę troszkę krócej. Odkładam usmażone oponki na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.

Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem, same w sobie nie są zbyt słodkie. Najlepiej donaty smakują jeszcze na ciepło.

donaty najlepszy przepis

Po więcej przepisów na Tłusty Czwartek zapraszam tu.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.