Wspomnień czar.
Za dziecka.
Sopot, monciak.
I gorące donuty.
Błogo.
Oponki serowe
(przepis rodzinny na około 15 sztuk)
1 szklanka mąki tortowej + 0,5 szklanki do podsypywania
250 gram twarogu półtłustego
łyżka śmietany 18%
jajko
żółtko
1/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
6 łyżeczek masła
łyżka octu lub spirytusu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
cukier puder
olej do smażenia
Masło rozpuścić i ostudzić.
Twaróg zmielić lub przepuścić przez praskę lub sito.
Do twarogu dodać masło, śmietanę, jajko, żółtko, ocet, cukier puder i cukier waniliowy.
Przy użyciu miksera z haczykami zmiksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą chwilę miksować.
Wyjąć z miski i zagniatać ciasto podsypując połową szklanki mąki.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm i wykrajać kółka (np. kieliszkiem do wina) a w nim mniejsze kółko (np. kieliszkiem do wódki) lub serduszka foremką do ciasteczek.
We frytownicy rozgrzać olej do temp. 170 st.C (lub rozgrzać porządnie w rondlu czy na głębszej patelni) i smażyć oponki (oddzielnie wnętrza oponek) z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przekładać na papier, aby wchłonął tłuszcz, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
piękne i smakowite! ;*
Też z łezką w oku wspominam pyszne donaty z Monciaka 🙂
ale fajny pomysł z tym, żeby dziurka była w kształcie serca! 🙂
ładne te z serduszkiem , szaleństwo tłustego czwartku dopada wszystkich:)
Urocze 🙂
Śliczne 🙂
ale fajny pomysł z sercowatą dziurką:) mam pytanie czy zamiast sera sprawdzi się w tym przepisie serek homogenizowany??:)
niekoniecznie, bo to on nadaje konsystencji, ale np. wiaderkowy do serników może być
Idealne! Pozdrawiam
Duś, cudne!!! a pomysł z sercem bardzo uroczy 🙂
doprawdy urocze te serduszka 🙂
Pięknie Ci wyszły. Zwłaszcza te z serduszkiem są urocze.
jeszcze delikatniejsze ;d
Zrobione 🙂 dzieki za przepis.Wyszly przepyszne! Do wyrobienia ciasta przy tych składnikach zużyłam jakies 3 szklanki mąki, zbyt lepkie ciasto po uzyciu 1,5 szkl maki.
Serio? Ja dzisiaj robiłam z podwójnej porcji po raz drugi i wtedy dopiero 3 szklanki mąki dałam :)Ważne że smaczne 🙂
Super! te z serduszkiem naprawdę urocze:)
piękne, piękne:)
Tak oponki to smak dzieciństwa również mojego:-). Urocze są te z serduszkami:-)
Te z serduszkiem w środku są urocze;)
uwielbiam oponki, super przepis
ahh.. az przypomniały mi się czasy dzieciństwa! 🙂 Z mamą zawsze robiłam właśnie oponki serowe 🙂
Blog świetny a przepisy jeszcze lepsze
🙂