Wspomnień czar.
Za dziecka.
Sopot, monciak.
I gorące donuty.
Błogo.
Oponki serowe
(przepis rodzinny na około 15 sztuk)
oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

1 szklanka mąki tortowej + 0,5 szklanki do podsypywania
250 gram twarogu półtłustego
łyżka śmietany 18%
jajko 
żółtko
1/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
6 łyżeczek masła
łyżka octu lub spirytusu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
cukier puder
olej do smażenia
Masło rozpuścić i ostudzić.
Twaróg zmielić lub przepuścić przez praskę lub sito.
Do twarogu dodać masło, śmietanę, jajko, żółtko, ocet, cukier puder i cukier waniliowy.
Przy użyciu miksera z haczykami zmiksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą chwilę miksować.
Wyjąć z miski i zagniatać ciasto podsypując połową szklanki mąki.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm i wykrajać kółka (np. kieliszkiem do wina) a w nim mniejsze kółko (np. kieliszkiem do wódki) lub serduszka foremką do ciasteczek.
We frytownicy rozgrzać olej do temp. 170 st.C (lub rozgrzać porządnie w rondlu czy na głębszej patelni) i smażyć oponki (oddzielnie wnętrza oponek) z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przekładać na papier, aby wchłonął tłuszcz, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek
jak zrobić oponki, oponki, oponki serowe, przepis na oponki
donuty, donut, przepisy na oponki, oponki serowe, przepisy na donuty, donaty

donuty, donut, przepisy na oponki, oponki serowe, przepisy na donuty, donaty

oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek
oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

22 Replies to “Oponki”

  1. Kaja M says: 6 lutego 2013 at 10:38

    piękne i smakowite! ;*

  2. Agaton says: 6 lutego 2013 at 10:42

    Też z łezką w oku wspominam pyszne donaty z Monciaka 🙂

  3. vinka says: 6 lutego 2013 at 10:52

    ale fajny pomysł z tym, żeby dziurka była w kształcie serca! 🙂

  4. Justyna Bąk says: 6 lutego 2013 at 11:25

    ładne te z serduszkiem , szaleństwo tłustego czwartku dopada wszystkich:)

  5. oliwkowa029 says: 6 lutego 2013 at 12:26

    ale fajny pomysł z sercowatą dziurką:) mam pytanie czy zamiast sera sprawdzi się w tym przepisie serek homogenizowany??:)

    1. Dusia says: 6 lutego 2013 at 12:42

      niekoniecznie, bo to on nadaje konsystencji, ale np. wiaderkowy do serników może być

  6. Kamila says: 6 lutego 2013 at 12:33

    Idealne! Pozdrawiam

  7. blog okularnicy says: 6 lutego 2013 at 13:31

    Duś, cudne!!! a pomysł z sercem bardzo uroczy 🙂

  8. kuchcikOla says: 6 lutego 2013 at 14:05

    doprawdy urocze te serduszka 🙂

  9. madlene17 says: 6 lutego 2013 at 17:55

    Pięknie Ci wyszły. Zwłaszcza te z serduszkiem są urocze.

  10. pasjonatka says: 6 lutego 2013 at 18:10

    jeszcze delikatniejsze ;d

  11. Nati says: 6 lutego 2013 at 19:15

    Zrobione 🙂 dzieki za przepis.Wyszly przepyszne! Do wyrobienia ciasta przy tych składnikach zużyłam jakies 3 szklanki mąki, zbyt lepkie ciasto po uzyciu 1,5 szkl maki.

    1. Dusia says: 6 lutego 2013 at 19:18

      Serio? Ja dzisiaj robiłam z podwójnej porcji po raz drugi i wtedy dopiero 3 szklanki mąki dałam :)Ważne że smaczne 🙂

  12. MartynCia ^^ says: 6 lutego 2013 at 19:50

    Super! te z serduszkiem naprawdę urocze:)

  13. Olimpia Davies says: 6 lutego 2013 at 23:36

    Tak oponki to smak dzieciństwa również mojego:-). Urocze są te z serduszkami:-)

  14. DarkANGELika says: 7 lutego 2013 at 11:51

    Te z serduszkiem w środku są urocze;)

  15. Agnieszka says: 7 lutego 2013 at 20:25

    uwielbiam oponki, super przepis

  16. doprawione fantazją says: 12 lutego 2013 at 10:04

    ahh.. az przypomniały mi się czasy dzieciństwa! 🙂 Z mamą zawsze robiłam właśnie oponki serowe 🙂

  17. ciasteczko.pl says: 15 lutego 2013 at 07:44

    Blog świetny a przepisy jeszcze lepsze
    🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.