Tak cieszy.
Niebieskie niebo.
Słońca promyki.
I uśmiech drugiej.
Osoby.

Orange curd
wersja mniej gęsta
orange curd, przepis na orange curd, lemon curd
pół szklanki soku z pomarańczy
1/3 szklanka cukru
szczypta kwasku cytrynowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki masła
łyżka skórki otartej z pomarańczy
Cukier z sokiem, kwaskiem, żółtkami i mąką wymieszać w rondelku.
Podgrzewać mieszając aż masa stanie się gęsta.
Zdjąć z ognia, dodać masło i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do słoiczka i spożyć w ciągu 2 tygodniu.
Orange curd lubię jeść prosto ze słoiczka, dodawać do herbatki, przekładać nim ciasteczka, włożyć do wnętrza muffinek, albo podawać z tartą (klik) lub w tartaletkach.
orange curd, przepis na orange curd, lemon curd
orange curd, przepis na orange curd, lemon curd
Przepis na lemon curd znajdziecie tutaj: klik

17 Replies to “Orange curd”

  1. Agabi says: 2 marca 2013 at 08:48

    Nigdy nie robiłam, ba, nawet nie jadłam:) Czy t Twój ogródek? Mój już cały zielony i tulipany wychodzą:)

    1. Dusia says: 2 marca 2013 at 08:49

      Z mojego podwórka 🙂 Tulipany? U nas tylko przebiśniegi i nic więcej jeszcze.

  2. toPestka! says: 2 marca 2013 at 09:30

    wygląda wspaniale:)

  3. Rudaaa12 says: 2 marca 2013 at 09:40

    Ależ wspaniale wygląda!

  4. Kasia says: 2 marca 2013 at 09:45

    również nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała 😉

  5. marionetka says: 2 marca 2013 at 09:49

    u nas w domu kroluje lemon curd…dodajemy do ciast, smarujemy nim nalesniki lub poranne tosty…mysle, ze taki z
    pomaranczy przebije nawet ten lemonkowy…brzmi wysmienicie! i ten kolor!
    serdecznie pozdrawiam,
    MB

  6. blog okularnicy says: 2 marca 2013 at 10:02

    w Toruniu już trzeci dzień słonecznie. Przypominam sobie co to znaczy błękit nieba…
    i te Twoje przebiśniegi…
    cudnie!!!

  7. Kulinarny Zenit says: 2 marca 2013 at 10:07

    Bardzo popularny w Irlandii 🙂 Uwielbiam wszystkie "CURD'Y", w tym roku jeszcze nie robiłam ale chyba czas najwyższy, Twój Dusiu prezentuje się świetnie !

  8. cook and look says: 2 marca 2013 at 11:36

    Uwielbiam lemon curd.. orange jeszcze nie próbowałam 🙂

  9. Justyna Bąk says: 2 marca 2013 at 12:14

    super pomysł lemon ostatnio próbowałam i bym rewelacyjny, ten też wypróbuję:)

  10. DarkANGELika says: 2 marca 2013 at 15:56

    Robiłam tylko limonkowy, ale myślę, że ten jest równie smaczny;) Muszę kiedyś zrobić;)

  11. Antenka says: 2 marca 2013 at 18:22

    słoneczko w słoiku:D

  12. robaszekk says: 2 marca 2013 at 19:49

    Zaglądam pierwszy raz i straaaaasznie spodobał mi się nagłówek! Cudne zdjęcia, wszystko wygląda niezwykle smakowicie i na pewno takie właśnie jest. Obserwuję i będę zaglądała częściej na pewno!

  13. Klaudia Krużycka says: 2 marca 2013 at 20:06

    Świetny bloga będe wpadac regularnie. zapraszam na fshionbydux.blogspot.com

  14. Kamciss says: 2 marca 2013 at 20:33

    Super zrobiłaś 🙂

  15. Anulla says: 3 marca 2013 at 12:24

    już tyle razy widziałam orange i lemon curd i sama się za niego zebrać nie mogę jakos:P
    Ps. akcja "gotowanie za głosowanie" już trwa:)

  16. MartynCia ^^ says: 3 marca 2013 at 22:18

    orange curd musi być wyborny <3 juz go widzę na cieście!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.