Uwielbiam przepisy na papryki faszerowane, jako letni obiad.
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem
6-7 czerwonych papryk
szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody + 2 szklanki przegotowanej wody lub bulionu do pieczenia
500 g mięsa mielonego z indyka
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka zielonej czubrycy
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
jajko
kilka plasterków żółtego sera (w wersji fit zrezygnować)
sól
Ugotować kaszę jaglaną na sypko według instrukcji na opakowaniu – przelać kaszę wrzątkiem by pozbyć się goryczki, a następnie zalać zimną wodą w rondlu z dodatkiem soli i gotować, co jakiś czas mieszając, aż wchłonie wodę i będzie miękka.
Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie pozbyć się gniazd nasiennych z papryk, odcinając wcześniej wierzchołki papryk.
Kaszę wymieszać z mięsem, jajkie, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami.
Gotową mieszanką napełniać papryki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym – na dno wlać wodę lub bulion.
Piec papryki w temp. 180 st.C. przez 45 minut, następnie na wierzchu położyć po plasterku sera i wierzchu papryk – zapiekać jeszcze przez 20 minut.