Po paprykach faszerowanych mięsem przyszła pora na wegetariańską wersję, co ciekawe są równie sytą, jak faszerowaną mięsem, a do tego bardzo zdrowe. Papryka faszerowana kuskusem to doskonały dodatek do obiadu, chociaż samodzielnie też stanowi pyszne danie.
Papryka faszerowana kaszą kuskus
2 papryki
pół szklanki kaszy kuskus
gorąca woda lub bulion warzywny
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 gałązki świeżego tymianku
kilka liści natki pietruszki
ząbek czosnku
pomidor
Umyte papryki przekroić wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne.
Kaszę kuskus wsypać do miski, dodać przyprawy i zalać wodą lub bulionem trochę ponad jej powierzchnię, zostawić do wchłonięcia płynu.
Pomidora pokroić w grubszą kostkę (można sparzyć pomidor i obrać ze skórki), ząbek czosnku, natkę pietruszki i tymianek posiekać, a potem wszystkie warzywa dodać do kaszy.
Papryki wypełnić farszem po brzegi.
Piec w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki przez 25 minut w temp. 190 st.C lub ułożyć papryki na patelni (farszem do góry), podlać trochę wodą i dusić pod przykrywką przez 20 minut od momentu zagotowania.
właśnie szukam jakiegoś przepisu z kuskusem 🙂
Bardzo smakowicie to wygląda 🙂 Ostatnio kupiłam kilka młodych małych czerwonych papryczek i tak sobie pomyślałam, że fajnie będzie je czymś nadziać 🙂 I już wiem czym :)))))
Buziaki
xo xo xo xo xo xo
mmmmm na pewno pychota 🙂 wygląda cudnie 🙂
wygląda bardzo apetycznie
smakowite danie!
Uwielbiam faszerowaną paprykę 😉
Uwielbiam takie faszerowane papryczki 😀
Wygląda rewelacyjnie. Świetny i niebanalny pomysł z tym kuskusem.
Ząbek czosnku na 2 papryki – musi być pyszne 🙂