Po paprykach faszerowanych mięsem przyszła pora na wegetariańską wersję, co ciekawe są równie sytą, jak faszerowaną mięsem, a do tego bardzo zdrowe. Papryka faszerowana kuskusem to doskonały dodatek do obiadu, chociaż samodzielnie też stanowi pyszne danie.
Papryka faszerowana kaszą kuskus
papryka faszerowana kaszą kuskus, papryka faszerowana kuskusem

2 papryki
pół szklanki kaszy kuskus
gorąca woda lub bulion warzywny
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 gałązki świeżego tymianku
kilka liści natki pietruszki
ząbek czosnku
pomidor
Umyte papryki przekroić wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne.
Kaszę kuskus wsypać do miski, dodać przyprawy i zalać wodą lub bulionem trochę ponad jej powierzchnię, zostawić do wchłonięcia płynu.
Pomidora pokroić w grubszą kostkę (można sparzyć pomidor i obrać ze skórki), ząbek czosnku, natkę pietruszki i tymianek posiekać, a potem wszystkie warzywa dodać do kaszy.
Papryki wypełnić farszem po brzegi.
Piec w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki przez 25 minut w temp. 190 st.C lub ułożyć papryki na patelni (farszem do góry), podlać trochę wodą i dusić pod przykrywką przez 20 minut od momentu zagotowania.
papryka faszerowana kaszą kuskus, papryka faszerowana kuskusem

9 Replies to “Papryka faszerowana kuskusem”

  1. Marta says: 25 września 2013 at 11:28

    właśnie szukam jakiegoś przepisu z kuskusem 🙂

  2. ✰ Justine ωith Ruth ✰ says: 25 września 2013 at 17:53

    Bardzo smakowicie to wygląda 🙂 Ostatnio kupiłam kilka młodych małych czerwonych papryczek i tak sobie pomyślałam, że fajnie będzie je czymś nadziać 🙂 I już wiem czym :)))))

    Buziaki
    xo xo xo xo xo xo

  3. Aicena says: 25 września 2013 at 20:24

    mmmmm na pewno pychota 🙂 wygląda cudnie 🙂

  4. Karolina says: 26 września 2013 at 07:59

    wygląda bardzo apetycznie

  5. Paulina Kwiatkowska says: 27 września 2013 at 10:00

    Uwielbiam faszerowaną paprykę 😉

  6. studentka_na_diecie says: 27 września 2013 at 14:21

    Uwielbiam takie faszerowane papryczki 😀

  7. kulinarnyJa. pl says: 5 października 2013 at 21:27

    Wygląda rewelacyjnie. Świetny i niebanalny pomysł z tym kuskusem.

  8. Edyta says: 21 października 2013 at 07:06

    Ząbek czosnku na 2 papryki – musi być pyszne 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.