image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Za fasolą nie przepadam, ale w formie pasty z innymi dodatkami lubię. W fasoli czerwonej znajduje się dużo białka, cynk i błonnik. Do podania użyłam sumaku – przyprawy, którą sporządza się z jagód dziko rosnących sumaków. Sumak ma słodko-kwaśny smak, który dobrze podkreśla smak past i dipów. Ma właściwości moczopędne, stosuje się go w dolegliwościach jelitowych i zmniejsza gorączkę. Mój sumak pochodzi z kobiecej spółdzielni założonej w Autonomii Palestyńskiej – projekt jest wspierany przez Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (więcej szczegółów w kolejnym wpisie). 
Pasta z czerwonej fasoli

pasta z fasoli, czerwona fasola przepis, fasola z puszki przepis, przepisy z fasolą

 puszka czerwonej fasoli

3 łyżki oliwy
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka czerwonej pasty curry
ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól, pieprz
sumak

Wszystkie składniki poza sumakiem wrzucić do kielicha blendera.
Zmiksować na gładką pastą – jeśli ma być bardziej płynna dodać oliwę.
Przełożyć do miseczki i posypać sumakiem.

pasta z fasoli, czerwona fasola przepis, fasola z puszki przepis, przepisy z fasolą

pasta z fasoli, czerwona fasola przepis, fasola z puszki przepis, przepisy z fasolą

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.