Ponad milion wyświetleń bloga – dziękuję!!!
Pełnoziarnisty placek z rabarbarem i kruszonką
4 jajka
szklanka cukru trzcinowego
200 gram masła
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łodygi rabarbaru
łyżeczka cynamonu
kilka łyżeczek dżemu truskawkowego (przepis)
pełnoziarnista kruszonka:
(na ciasto wystarczy połowa porcji)
(na ciasto wystarczy połowa porcji)
200 gram mąki pełnoziarnistej
100 gram cukru trzcinowego
100 gram roztopionego masła
Masło roztopić i ostudzić.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.
Wlać ostudzone masło i wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę (30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki i układać na cieście lekko dociskając.
Posypać wierzch ciasta cynamonem i zrobić kilka kleksów z dżemu truskawkowego.
Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, rozcierać między palcami i posypać nią ciasto.
Piec 40-45 minut w temp. 170 st.C.
już jutro będę w domu, już jutro upiekę z Babcią drożdżówkę z rabarbarem 🙂
gratuluję tylu odsłon :))
ale pyszności:) mniam mniam:)
Przepis zapisany, wkrótce wykorzystam:) Uwielbiam takie pełnoziarniste ciacha.
brzmi wspaniale 🙂 Dusik samo zdrowie :))
Ślę pozdrowionka 🙂
Olinka – Smakowy Raj
kruszonki na cieście najlepsze !! podoba mi się taka zdrowsza wersja pysznego ciacha !
Pyszny!
i w dodatku pełnoziarnisty:)
Dziękuję Ci za kolejną! propozycję do rabarbarowej akcji :>
Pychotka 😉 Do tego zdrowa 🙂
Takie zdrowe 🙂 Do tego mój ulubiony rabarbar 🙂
Kacha
Zdrowe, do tego z moim ulubionym rabarbarem 🙂
Kacha
pyszności!
Upiekłam, ale z mąki grubo mielonej więc ciasto było ciemniejsze. I kruszonki było za dużo, ale było pyszne! Dziękuję za przepis 🙂
http://przystole.blox.pl/2013/06/Pelnoziarnisty-placek-z-rabarbarem-i-kruszonka.html