image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Ponad milion wyświetleń bloga – dziękuję!!!

Pełnoziarnisty placek z rabarbarem i kruszonką

4 jajka
szklanka cukru trzcinowego
200 gram masła
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łodygi rabarbaru
łyżeczka cynamonu
kilka łyżeczek dżemu truskawkowego (przepis)
pełnoziarnista kruszonka:
(na ciasto wystarczy połowa porcji)
200 gram mąki pełnoziarnistej
100 gram cukru trzcinowego
100 gram roztopionego masła
Masło roztopić i ostudzić.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.
Wlać ostudzone masło i wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę (30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki i układać na cieście lekko dociskając.
Posypać wierzch ciasta cynamonem i zrobić kilka kleksów z dżemu truskawkowego.
Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, rozcierać między palcami i posypać nią ciasto.
Piec 40-45 minut w temp. 170 st.C.
dietetyczne ciasto z rabarbarem, pełnoziarniste ciasto z rabarbarem, pełnoziarnisty placek z rabarbarem

11 Replies to “Pełnoziarnisty placek z rabarbarem i kruszonką”

  1. blog okularnicy says: 27 maja 2013 at 10:16

    już jutro będę w domu, już jutro upiekę z Babcią drożdżówkę z rabarbarem 🙂

    gratuluję tylu odsłon :))

  2. martawkuchni.blog.pl says: 27 maja 2013 at 10:46

    ale pyszności:) mniam mniam:)

  3. Anula says: 27 maja 2013 at 11:57

    Przepis zapisany, wkrótce wykorzystam:) Uwielbiam takie pełnoziarniste ciacha.

  4. Smakowy Raj - Olinka says: 27 maja 2013 at 12:23

    brzmi wspaniale 🙂 Dusik samo zdrowie :))
    Ślę pozdrowionka 🙂
    Olinka – Smakowy Raj

  5. teenager ;) says: 27 maja 2013 at 13:55

    kruszonki na cieście najlepsze !! podoba mi się taka zdrowsza wersja pysznego ciacha !

  6. Olcik says: 27 maja 2013 at 15:13

    Pyszny!
    i w dodatku pełnoziarnisty:)
    Dziękuję Ci za kolejną! propozycję do rabarbarowej akcji :>

  7. candy says: 27 maja 2013 at 15:35

    Pychotka 😉 Do tego zdrowa 🙂

  8. Kasia Jurek says: 27 maja 2013 at 16:43

    Takie zdrowe 🙂 Do tego mój ulubiony rabarbar 🙂
    Kacha

  9. Kasia Jurek says: 27 maja 2013 at 16:43

    Zdrowe, do tego z moim ulubionym rabarbarem 🙂
    Kacha

  10. Edyta says: 3 czerwca 2013 at 06:33

    Upiekłam, ale z mąki grubo mielonej więc ciasto było ciemniejsze. I kruszonki było za dużo, ale było pyszne! Dziękuję za przepis 🙂
    http://przystole.blox.pl/2013/06/Pelnoziarnisty-placek-z-rabarbarem-i-kruszonka.html

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.