image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Słodka pianka ze skondensowanego mleka to bardzo słodziutka chmurka, które rozweseli nie jedną buzię. Można znaleźć się w niebie i przez chwilę pobujać w obłokach. Inne ciasta bez pieczenia:
Słodka pianka ze skondensowanego mleka

puszka mleka skondensowanego słodzonego*
2 galaretki (malinowa i poziomkowa) + 2 szklanki wrzątku
ciasteczka francuskie (albo biszkopty)
200 ml śmietanki 36%
do ozdoby maliny z syropu cukrowego
Wstawić puszkę mleka skondensowanego do zamrażalnika na 30 minut.
W między czasie rozpuścić galaretki, każdą w szklance wrzątku i zostawić do ostudzenia.
Ubić mikserem przez 5 minut mleko skondensowane, aby się napowietrzyło i podzielić na 2 części.
Jedną z części wymieszać z pierwszą galaretką, a drugą część z drugą galaretką.
Każdą z mas miksować przez 3 minuty.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć ciasteczkami.
Wylać jedną masę, a potem drugą (a najlepiej na zmianę, będzie ładniej wyglądać – ja zapomniałam o tym). 
Zostawić na min. 3 godziny do stężenia w lodówce.
Przed podaniem ubić śmietankę na sztywno, wyłożyć na wierzch pianki i ozdobić malinkami.
 *najlepiej użyć mleka niesłodzonego i dodać 4 łyżki cukru

2 Replies to “Pianka ze skondensowanego mleka”

  1. Rose says: 7 stycznia 2016 at 08:07

    Mniam mniam mniam 🙂 Pychotka 🙂

  2. gin says: 8 stycznia 2016 at 17:50

    Cudownie leciutka 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.