image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Pozostając w temacie zdrowych przekąsek zachęcam do wypróbowania przepisu na pieczoną ciecierzycę. Wystarczy dodać dowolne, ulubione zioła i chrupiąca przekąska gotowa. Pieczona ciecierzyca jest zdrowa i można chrupać ją bez wyrzutów :). 
Pieczona ciecierzyca
ciecierzyca upieczona, chrupki z ciecierzycy

puszka ciecierzycy

łyżka oleju
ulubione zioła i przyprawy: słodka papryka, chilli, granulowany czosnek, oregano, sól
Ciecierzycę odsączyć z zalewy na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przesypać do miski, dodać olej i przyprawy – dodałam po łyżeczce papryki, chilli, czosnku, oregano i sporą szczyptę soli.
Wymieszać, aby ziarna pokryły się przyprawami.
Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st.C. przez około 40 minut, co jakiś czas przemieszać ziarna, aby upiekły się równomiernie.
ciecierzyca upieczona, chrupki z ciecierzycy
ciecierzyca upieczona, chrupki z ciecierzycy

11 Replies to “Pieczona ciecierzyca”

  1. marianna says: 1 kwietnia 2014 at 06:56

    Znam i uwielbiam! Robi trochę "tłuste paluszki", ale i tak jest świetną przekąską 🙂

  2. Agaton says: 1 kwietnia 2014 at 14:58

    Też taką robię, tylko sama gotuję ciecierzycę 🙂 Pyszna przekąska i za każdym razem smakuje inaczej 😉

  3. Gosia says: 1 kwietnia 2014 at 16:05

    Kilka tygodni temu zrobiłam ją po raz pierwszy i byłam zachwycona. Można się zajadać bez wyrzutów sumienia 🙂

  4. Anonimowy says: 1 kwietnia 2014 at 17:08

    wygląda bardzo apetycznie,niczym prażone orzeszki:)ostatnio kupiłam ciecierzycę,ale taką do gotowania,spróbowałam ją ugotować,jednak była twarda,szkoda że nie wiedziałam że jest też taka w puszce
    Basia

    1. Dusia says: 1 kwietnia 2014 at 19:28

      Basiu trzeba ją długo gotować albo dodać odrobinę sody do wody dzięki czemu szybciej zmięknie.

    2. zuziucha says: 1 kwietnia 2014 at 19:35

      Najpierw trzeba namoczyć. Najlepiej na całą noc, zanim się ugotuje. Przepraszam, że się wymądrzam tu u Ciebie Dusiu ale zepsute dania jak wiesz są moją specjalnością, więc… I właśnie ciecierzyca wychodziła mi twarda bo jej nie moczyłam. Pomysł z pieczoną ciecierzycą jest genialny!!! Jutro wypróbuję.

    3. Dusia says: 4 kwietnia 2014 at 13:23

      Zapomniałam o tym namoczeniu faktycznie, jak robiłam hummus to namaczałam na całą noc. i jak udało się? 🙂

  5. Monika W says: 1 kwietnia 2014 at 19:31

    Genialny pomysł ! 🙂 wypróbuję.

  6. Bernadeta says: 1 kwietnia 2014 at 20:15

    ciecierzyca zmięknie jak ją się na noc namoczy przed gotowaniem, a pieczona jest smaczniejsza bez oleju i z suchej namocznej, ma wtedy mniej kalorii. spróbuj następnym razem.

    1. Dusia says: 1 kwietnia 2014 at 20:21

      na pewno przy okazji spróbuję, chociaż przekąska powinna być szybka do zrobienia z założenia 🙂 mi olej zupełnie nie przeszkadza, ale jeśli ktoś chce zrezygnować to dobrze wiedzieć. przy hummusie zawsze moczę w nocy ciecierzyce

  7. siankoo says: 1 kwietnia 2014 at 21:10

    Nie dosyć że zdrowa to jeszcze świetnie się prezentuje, muszę sobie taką upiec 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.