Ostatnio pokazywałam Wam, jak zrobić różowy – hibiskusowy cukier puder, który dzisiaj wykorzystamy do obtoczenia czekoladowych trufli. Proste trufle czekoladowe z przyjemnością przygotować można w formie prezentu dla kogoś bliskiego. Jeśli nie różowe trufle to może:
czekoladki z galaretką
pralinki bananowe z kokosem
śnieżne trufelki.
czekoladki z galaretką
pralinki bananowe z kokosem
śnieżne trufelki.
Trufle czekoladowe z nutą hibiskusa
inspiracja
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
pół tabliczki mlecznej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30%
łyżka nalewki aroniowej
hibiskusowy cukier puder (cukier puder+kwiaty hibiskusa)
Śmietankę podgrzewać w rondlu, a równocześnie w kąpieli wodnej roztapiać czekolady (jeśli nie lubicie słodkich czekoladek to dodajcie 2 tabliczki gorzkiej czekolady).
Gdy śmietana zacznie wrzeć zestawić ze źródła ciepła i dodać do niej roztopioną czekoladę i nalewkę (lub inny alkohol).
Wymieszać aż składniki się połączą, odstawić do wystudzenia, a następnie chłodzić w lodówce przez min. 4 godziny.
Przygotować hibiskusowy cukier puder – zmielić kwiaty hibiskusa w młynku i wymieszać z cukrem pudrem.
Formować w rękach trufle, wielkości orzecha włoskiego, które obtaczać w hibiskusowym cukrze pudrze.
Wyglądają fantastycznie!
Nigdy nie robiłam domowych. Mało tego, ja nigdy nie jadłam domowych 😉 Wyglądają fantastycznie!
Pyszności takie domowe trufelki. Chciałabym takie dostać na prezent, ale jak znam siebie to pewnie sama je zrobię i wszystkich obdaruję 🙂
Mmmmmmmm! Pyszności! Jako fanka czekolady na pewno spróbuję :). Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga :).
Świetny przepis. Dwa pytania – ile takich trufel wychodzi z tylu składników? I czym można zastąpić kwiat hibiskusa?
ok 15 trufelek – wszystko w zależności od wielkości.
może jakiś barwiony cukier puder na różowo, można obtoczyć też je w kakao albo w zwykłym cukrze puderze. hibiskus daje kolor i kwaskowatość