image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dawno temu w styczniu spełniłam marzenie kulinarne mojej Mamy – przygotowałam Jej na urodziny domową chałkę z dużą ilością kruszonki. Nasze śniadanie było obłędne, a chałka sto razy lepsza niż sklepowa. Przepis na chałkę nie jest bardzo trudny, dzięki temu, że używamy suszone drożdże wszystko idzie szybciej. Na pyszne śniadanie nadadzą się też:
Chałka domowa z kuruszonką
domowa chałka, przepis na chałkę, chałka, chałka z kruszonką, domowa chałka przepis

pół kg mąki pszennej
opakowanie suszonych drożdży (7g)
płaska łyżeczka soli
pół szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
jajko + żółtko + białko do posmarowania chałki
szklanka mleka
1/4 kostki masła (50g)
kruszonka:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki masła 
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem i cukrem waniliowym.
Mleko podgrzać by było ciepłe – w mikrofalówce lub rondelku, a jajko z żółtkiem rozmieszać w miseczce.
Do mąki z dodatkami wlać ciepłe mleko, ekstrakt i wymieszane jajka.
Wyrobić ciasto i dodać rozpuszczone masło, ponownie zagnieść.
Ciasto będzie gęste i ma być gładkie, zostawić je w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło.
W tym czasie zagnieść ze sobą składniki na kruszonkę, aby powstały grudki.
Po godzinie odgazować wyrośnięte ciasto – np. uderzeniem pięścią – zagnieść i formować 4 wałki, które ułożyć na dużej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) obok siebie, zlepić je ze sobą na czubku i zaplatać chałkę w warkocz (polecam filmy na youtube np. ten, bo nie jest to łatwa sztuka).
Chałkę wysmarować białkiem i posypać kruszonką.
Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piec w temp. 180 st.C. przez 35 minut – ciasto powinno się zrumienić.
Najlepiej smakuje z masłem i konfiturą.

domowa chałka, przepis na chałkę, chałka, chałka z kruszonką, domowa chałka przepis
domowa chałka, przepis na chałkę, chałka, chałka z kruszonką, domowa chałka przepis

domowa chałka, przepis na chałkę, chałka, chałka z kruszonką, domowa chałka przepis

8 Replies to “Chałka przepis”

  1. Justek says: 29 marca 2014 at 10:46

    Chcę taką chcę! Powiedz mi tylko jeśli mam w domu świeże drożdże to ile gram powinnam dać?;>

    1. Dusia says: 29 marca 2014 at 12:28

      jest pyszna, 20 gram będzie ok 🙂

  2. Majana says: 29 marca 2014 at 11:27

    Piękna chałka Dusiu. Dawno nie robiłam, a bardzo lubimy. Pozdrówki 🙂

  3. Justyna Żak says: 29 marca 2014 at 11:40

    rewelacja, uwielbiam chałkę, pycha:)

  4. Konczi i Szpileczka says: 29 marca 2014 at 12:34

    Nominujemy Cię i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, jednocześnie zapraszam do zabawy i na naszego bloga po odbiór nominacji http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/ Pozdrawiamy Konczi i Szpileczka 🙂

  5. Natalie says: 29 marca 2014 at 13:55

    Nie ma do jak ciepła, domowa chałka z mlekiem o poranku! 🙂

  6. Martha says: 29 marca 2014 at 19:12

    Taka chałka na śniadanie mi się marzy. *.*
    Wygląda cudownie!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.