Od kilku dni poszukiwałam ostatnich truskawek, bo miałam ochotę na domowe pierogi z truskawkami. Udało mi się je znaleźć – bardzo małe, ale też bardzo słodkie. Pewnego po południa usiadłam i lepiłam, a potem zadowoliłam się pysznymi pierogami z truskawkami. Koniecznie spróbujcie też pierogi z jagodami.
Pierogi z truskawkami
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
farsz:
truskawki
dodatki:
śmietana
cukier
świeża mięta
Składniki na ciasto pierogowe włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka – lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po małej truskawce lub kawałku większej i zlepiać brzegi.
W dużym garnku zgotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucać pierogi partiami i gotować do 4 minut od wypłynięcia.
Pierogi można mrozić jeszcze surowo – kładziemy oddzielnie pierogi do zamrażalnika, po godzinie przekładamy do woreczka lub pojemniczka – zapobiega to sklejeniu.
Gotowe pierogi polać śmietaną, posypać cukrem i ozdobić miętą.
Można polać też syropem np. dzika róża i maliny (klik).
Pyszne!! 🙂 Pierogi z truskawkami są super 😀