image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Od kilku dni poszukiwałam ostatnich truskawek, bo miałam ochotę na domowe pierogi z truskawkami. Udało mi się je znaleźć – bardzo małe, ale też bardzo słodkie. Pewnego po południa usiadłam i lepiłam, a potem zadowoliłam się pysznymi pierogami z truskawkami. Koniecznie spróbujcie też pierogi z jagodami
Pierogi z truskawkami 

ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
farsz:
truskawki
dodatki:
śmietana
cukier
świeża mięta 
Składniki na ciasto pierogowe włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka – lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po małej truskawce lub kawałku większej i zlepiać brzegi.
W dużym garnku zgotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucać pierogi partiami i gotować do 4 minut od wypłynięcia.
Pierogi można mrozić jeszcze surowo – kładziemy oddzielnie pierogi do zamrażalnika, po godzinie przekładamy do woreczka lub pojemniczka – zapobiega to sklejeniu. 
Gotowe pierogi polać śmietaną, posypać cukrem i ozdobić miętą. 
Można polać też syropem np. dzika róża i maliny (klik).
pierogi z truskawkami

One Reply to “Pierogi z truskawkami”

  1. Adventuresinthekitchen says: 3 sierpnia 2015 at 10:35

    Pyszne!! 🙂 Pierogi z truskawkami są super 😀

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.