Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przetwory Piwniczka Babuni – a na samym końcu wpisu zapraszam Was też na konkurs, gdzie do wygrania są słoiczki z pyszną zawartością.
Piwniczka Babuni to wytwarzane już od 15 lat tradycyjne, naturalne i smaczne przetwory, do których wyrobu wykorzystuje się głównie składniki z naszych kochanych Kaszub i Borów Tucholskich. Oczywiście nie ma tutaj sztucznych konserwantów i chemicznych zbędnych dodatków. Jest tradycyjnie, jak u babci :). 

Wśród dosyć bogatej oferty znajdziecie zarówno przetwory słodkie, jak i wytrawne. Moje serce bliższe jest słodkim smakom, które tutaj są naprawdę dobre. Ogórkowe przetwory robimy, co prawda sami, ale każdy dodatkowy słoiczek ze smakami, jak u babci mile widziany. Sałatka z kwaszonych ogórków naprawdę dobrze sprawdziła się do obiadu. 

Gruszka marynowana w occie przypomniała mi o naszych, kaszubskich smakach – za dziecka niekoniecznie mi smakowały takie przetwory, ale dzisiaj to miłe wspomnienie o smakach, jak babcia przygotowywała dla nas np. marynowaną dynię. Cieszę się, że takie regionalne smaki również zamknięto w słoiczkach. 

Ogóreczki konserwowe zdobyły złoty medal Natura Food i się nie dziwię 🙂 Pycha!

KONKURS
Mam dla Was taki zestaw do wygrania:

górny rząd przetworów dla jednej osoby, dolny dla drugiej

Wystarczy napisać do czego wykorzystałbyś dowolny słoiczek ze zdjęcia :).
Zostaw komentarz z emailem do siebie do dnia 03.12.2015 do godz.23.59.

EDIT 13.12.2015 : górny rządek słoiczków dla tobiczek18@wp.pl  brak odp. zestaw dla osoby poniżej
dolny rządek dla kazikonda0@o2.pl

GRATULACJE!

14 Replies to “Piwniczka Babuni”

  1. Aneta says: 29 listopada 2015 at 23:17

    Dżem z czarnych porzeczek wykorzystałabym do zrobienia cudownego sernika z czarną porzeczką 🙂
    anetus1712@gmail.com

  2. Anonimowy says: 30 listopada 2015 at 12:57

    Witam , generalnie to większość bym zjadła prosto ze słoiczka ale jeżeli mają być zastosowane to czarna porzeczka do nadziania krucho-drożdzowych rogalików , to na słodko a wytrawnie ogóreczki konserwowe do sałatki z makaronem ryżowym , kukurydzą , prażonym słonecznikiem i kurczakiem marynowanym w sosie słodkim chili – pozdrawiam Ulka – edyta268@op.pl

  3. Anonimowy says: 30 listopada 2015 at 13:27

    Jagody w syropie dawniej z pewnością wykorzystałabym jako dodatek do wspaniałej,kremowej kaszy manny na mleku gdyż to jedne z moich najwspanialszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Ale teraz gdy nie mogę jeść glutenu,użyłabym ich do płatków ryżowych ugotowanych na kokosowym mleku z rozpuszczoną gorzka czekoladą,kokosem i bananem! Mmm już czuję ten smak 😍
    tobiczek18@wp.pl

  4. Beata says: 30 listopada 2015 at 13:50

    Sałatka mizeria. Luty…wzglednie marzec… gdy do wiosny jeszcze daleko a o lecie jeszcze nie myslimy. Niedzielny obiad, cieple ziemniaczki posypane domowym mrozonym koperkiem jajko sadzone prosto od sasiadkowych kur i niespodziewana, nagła mizeria 😉 Piekniejszy obiad trudno sobie wyobrazić w środku zimy! beata-kurzajczyk@wp.pl

  5. Anonimowy says: 30 listopada 2015 at 14:39

    Te produkty są bez smaku. Są lepsze produkty na rynku.

  6. Anonimowy says: 30 listopada 2015 at 15:00

    Ja oczywiście i bez zastanowienia użył bym jagód, są to moje ulubione owoce i bardzo chętnie używam ich w kuchni. Wypróbowałem już bardzo dużo przepisów z jagodami. Wszystkie są wyśmienite ale najbardziej ze wszystkich przepisów z nimi posmakowały mi zapiekana naleśniki z serem z jagodami, przepis ten pochodzi z tond http://www.kwestiasmaku.com/przepis/nalesniki-zapiekane-z-serem-i-owocami . Serdeczne gratulacje dla osoby która wymyśliła takie cudowne połączenie. Więc gdyby taki słoiczek do mnie należał to bez wątpienia wykorzystał bym go do tych właśnie naleśników. Pozdrawiam.

  7. Anonimowy says: 30 listopada 2015 at 15:06

    Jagody w syropie wykorzystałabym jako farsz do pierogów, a syrop dodałabym do herbaty by ją osłodzić 🙂
    sylwiajara@onet.eu

  8. kasia basia says: 1 grudnia 2015 at 10:50

    Ja wykorzystałabym gruszki marynowane do salatki z rukolą, gorgonzolą i orzechami, a to co by pozostało dodałabym do mięsa i wyczarowałabym pyszny obiad. Pozdrawiam kashai.ma3@gmail.com

  9. Anonimowy says: 1 grudnia 2015 at 21:09

    Uwielbiam przetwory 🙂 Gdy jest sezon na świeże owoce i warzywa staram się ich jak najwięcej zamknąć w słoiczki żeby zimą mieć namiastkę lata… A jagody wykorzystałabym do puszystego musu z czekolady deserowej. karolina.delekta@op.pl

  10. Kathinna says: 2 grudnia 2015 at 09:36

    Zdecydowanie byłaby to sałatka z serem pleśniowym,gruszkami w occie i szynką parmeńską <3

    wyplataneopowiesci@gmail.com

  11. Katarzyna P says: 2 grudnia 2015 at 16:55

    A ja wręcz kocham ogórki kwaszone małosolne! Zresztą nie tylko ja, bo cała moja rodzina również 🙂 Co roku robię je z mamą i znikają w mgnieniu oka 🙂 Gdy zobaczyłam na zdjęciu słoik, w którym zamknięto moje ulubione ogóreczki od razu przypomniały mi się obiady w gronie najbliższych, oczywiście z ogórkami małosolnymi w roli głównej! 🙂 Tak naprawdę na każdej "gościnie" organizowanej u nas w domu podawane są ogórki małosolne 🙂 Rzecz jasna, "gościnę" , potrawy i wszystko co z tym związane przygotowuję ja z moją mamą 🙂 Wszystko zależy na co konkretnie zaproszeni są goście 🙂 Jeżeli jest to obiad to zupka ogórkowa, a na drugie danie sztuka mięsa podana w sosie ogórkowym. Pycha! 🙂 Latem "często-gęsto" robimy grilla, kiełbaska, kaszanka, kiszka ziemniaczana, karkóweczka czy szaszłyki, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie 🙂 a do tego wszystkiego ogóreczki małosolne! 🙂 Powiem wam szczerze, że dla mnie ketchup i musztarda mogłyby zniknąć ze stołu, najważniejsze, aby były ogórki! 🙂 No i jak to na grillu, jakieś dobre piwko 🙂 Na śniadanie często jemy kanapeczki a do nich ogóreczki małosolne 🙂 Jako przekąska w ciągu dnia ogóreczek 🙂 Oczywiście, "na zagrychę" do wódeczki także ogóreczki małosolne! 🙂 🙂 🙂 A pozostały po ogóreczkach soczek idealny do wypicia po imprezce 🙂 🙂 🙂 Uważam, że ogórki w kuchni są niezastąpione, wystarczy pokroić lub zetrzeć, dodać śmietanę, majonez i pyszny sos tzatziki gotowy! 🙂 Ogóreczki plus marchewka, groszek, kukurydza, jajeczko, majonez i pyszna sałatka gotowa! Kromka chleba posmarowana smalcem i ogórek małosolny, chyba każdy się skusi? 🙂 Ogórki doskonale komponują się ze wszystkim! Jak widzicie zastosowań ogórków małosolnych w mojej kuchni jest wiele 🙂 Zarówno do dań zimnych jak i gorących. Same czy z dodatkami dla nas są pyszne! 🙂 Nieważne czy to śniadanie, obiad, kolacja, grill, ogórki zawsze znajdą pyszne zastosowanie i doskonale łączą się ze wszystkim! 🙂

    kazikonda0@o2.pl

  12. Dominika Nowicka says: 2 grudnia 2015 at 23:49

    Gruszka marynowana idealnie wkomponowałaby się w chrupiącą sałatkę 🙂
    nowicka.domi@gmail.com

  13. Katarzyna P says: 3 grudnia 2015 at 15:01

    A ja chętnie wykorzystałabym ogórki kwaszone małosolne! 🙂 Uwielbiam je, zresztą nie tylko ja, bo cała moja rodzina również 🙂 Co roku robię je z mamą i znikają w mgnieniu oka! 🙂 Jak zobaczyłam na zdjęciu słoik, w którym zamknięto moje ulubione ogórki od razu przypomniały mi się rodzinne obiady z ogóreczkami małosolnymi w roli głównej! 🙂 Podajemy je na każdej "gościnie" 🙂 U nas w kuchni ogórki mają mnóstwo zastosowań 🙂 Moja mama "specjalizuje się" w robieniu zupy ogórkowej 🙂 Mówię wam, jest pyszna 🙂 Gości u nas bardzo często 🙂 A na drugie danie ziemniaczki i sztuka mięsa w sosie ogórkowym 🙂 Na samą myśl mi ślinka cieknie 🙂 Na śniadanko czy kolację do kanapek lub na kanapki ogórki małosolne ! 🙂 Jako przekąska w ciągu dnia prosto ze słoiczka ogóreczek małosolny 🙂 Latem bardzo często robimy grilla, kiełbaska, kaszanka, kiszka ziemniaczana, karkóweczka, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie, a do tego ogóreczki, powiem wam szczerze, że jak dla mnie ketchup i musztarda mogłyby zniknąć, najważniejsze, aby były ogórki 🙂 No i jak to na grillu bywa jakieś dobre piwko 🙂 No i oczywiście do wódeczki jako "zagrycha" najlepsze ogóreczki małosolne! A pozostały po nich sok jest idealnym "lekarstwem" na drugi dzień 🙂 🙂 🙂 Ogórki możemy zetrzeć, dodać do nich majonez i jogurt i mamy pyszny sosik tzatziki 🙂 Możemy je również pokroić na plasterki dodać marchewkę, kukurydzę, groszek i majonez i sałatka gotowa! 🙂 A zraziki z ogórkami są obłędne 🙂 Nieważne czy to śniadanie, obiad, kolacja, grill, czy na zimno, czy na gorąco, czy "solo" czy z dodatkami ogórki małosolne ( i nie tylko ) są przepyszne i mają mnóstwo zastosowań, myślę, że nie tylko w mojej kuchni 🙂

    kazikonda0@o2.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.