image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Jesienią zupy idealnie nadają się na obiad, dlatego z chęcią je przygotowują. Wszystkie przepisy na zupy tu.

Zupa krem z białych warzyw

3 większe pietruszki
1 seler średniej wielkości
3-4 ziemniaki
cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
1,5 litra bulionu lub wody
szklanka mleka
do podania: garść słonecznika, świeży tymianek, oliwa
Obrane warzywa pokroić na małe kawałki za wyjątkiem cebuli, którą należy uprażyć na gazie na rumiano.
Włożyć warzywa do bulionu i od momentu zagotowania gotować przez 20 minut do miękkości wszystkich warzyw.
Zmiksować zupę przy użyciu blendera, doprawić do smaku solą (około 1,5 łyżeczki), pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Dolać mleko i zagotować ponownie.
W między czasie na suchej patelni uprażyć słonecznik, którym posypać gotową zupę.
Polać odrobiną oliwy i ozdobić tymiankiem.

Print Friendly and PDF

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.