Nigdy nie miałam serca do pieczenia chleba ani bułeczek. Pamiętam, że kilka lat temu upiekłam bułki kamienie i stwierdziłam, że pozostanę przy ciastach. Kiedyś w styczniu zabrakło nam pieczywo i znalazłam prosty przepis na instagramie. Te proste bułeczki drożdżowe są cudowne!
Te pyszne i proste bułeczki najlepsze są tego samego dnia, jak to niestety z wypiekami drożdżowymi bywa. Jeszcze ciepłe z rozpływającym się masełkiem na pewno ucieszą wszystkich domowników. W szczególności, teraz kiedy nie powinniśmy wychodzić z domu przygotujcie sobie domowe bułki! Polecam też moje przepisy na pyszne ciasta.
Proste bułeczki drożdżowe
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 400 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy z oliwek do ciasta i trochę do posmarowania bułeczek
- opcjonalnie: sezam lub mak do posypania bułeczek
Jak zrobić proste bułeczki drożdżowe?
Drożdże rozkruszyć do ciepłej wody wymieszanej z cukrem i łyżką mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie powstały rozczyn połączyć z resztą składników: mąką, solą i oliwą z oliwek. Zmiksować przy użyciu haka lub zagnieść ręcznie na elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią. Zagnieść i podzielić ciasto na 8 kawałków. Uformować z kawałków bułeczki i kłaść na blachę z papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Zostawić na min. 15 minut do wyrośnięcia jeszcze raz. Posmarować bułeczki z wierzchu oliwą i posypać sezamem lub makiem.
Piekarnik nagrzać na dużą moc około 230 st.C. Włożyć bułeczki do środka i piec przez około 15 minut aż z wierzchu będą lekko zrumienione.
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło :).