Delikatny biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty, lekki, który błyskawicznie się przygotowuje i smakuje cudownie. Bazą jest mój ulubiony biszkopt – przepis. Jeśli upieczecie go w foremce w kształcie serca to macie idealne, proste ciasto na Walentynki.
Proste ciasto z jabłkami
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 duże jabłka
łyżka cukru trzcinowego z cynamonem
Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę.
Stopniowo wsypywać cukier i miksować dalej.
Dodawać kolejno żółtka miksując dokładnie.
Przesiać mąki ze sobą i wsypać do ciasta, a następnie ręcznie wymieszać.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na cienkie plasterki.
Wylać połowę ciasta do tortownicy o średnicy 21 cm (u mnie foremka w kształcie serca, wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą) i ułożyć połowę jabłek.
Wylać drugą część ciasta, ułożyć resztę jabłek, a wierzch posypać cukrem brązowym z cynamonem.
proste zawsze najlepsze !
Pysznie wygląda! proste ciasta są najlepsze 🙂
super !