To jedno z najprostszych ciast, jakie możecie przygotować. Uwielbiam takie przepisy, przy których w kilka chwil możecie przygotować coś tak pysznego. Wilgotne ciasto, kwaskowaty rabarbar i maślana, słodziutka kruszonka to kwintesencja maja.
Polecam Wam też przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem.
Proste ciasto na kefirze z rabarbarem bez miksera
składniki na ciasto:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka kefiru naturalnego
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 2 duże jaja
- 3 łodygi rabarbaru
składniki na kruszonkę:
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła zimnego
Jak zrobić proste ciasto z rabarbarem?
Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temp. pokojowej. Rozpocząć od przygotowania kruszonki – wymieszać mąkę, cukier puder i masło i zagnieść kruszonkę – można użyć do tego malaksera z nożem. Włożyć do lodówki kruszonkę czas przygotowania ciasta.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki 1-2 cm.
Przygotować dwie miski na ciasto. Do jednej wrzucić i wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek. Do drugiej wrzucić i wymieszać składniki mokre – kefir, olej i jajka. Do suchych składników stopniowo dodawać zawartość mokrą z drugiej miski. Mieszać krótko rózgą do połączenia się składników – ciasto na kefirze nie lubi być długo mieszane.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać do formy ciasto, na którym ułożyć kawałeczki rabarbaru, a całość przykryć kruszonką. Piec w temp. 180 st.C. przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Przechowywać ciasto po wystudzeniu w zamkniętym pojemniku, bo wtedy pozostanie wilgotne. Jeśli lubicie można je jeszcze polać lukrem, u mnie rodzina nie przepada za nim, więc ja rezygnuję z takiej opcji.
Polecam jeszcze moje ulubiony przepisy z rabarbarem