image_pdfPDFimage_printWydrukuj
W środku tygodnia najlepiej sprawdzają się szybko zrobione obiady, które starczą na przynajmniej 2 dni. Właśnie dlatego bardzo lubię curry z kurczakiem, które dosyć szybko się robi, nie wymaga wiele umiejętności i starcza na 2 dni. Danie można zabrać też na wynos do pracy. Polecam Wam wersję curry z dynią i kurczakiem oraz ze szpinakiem i pieczarkami.
Najprostsze curry z kurczakiem

500 g filetu z kurczaka
sól, pieprz ziołowy, curry, ostra papryka
puszka mleczka kokosowego
łyżeczka czerwonej pasty curry
olej kokosowy do smażenia
3 dymki (albo mała cebula)
czarny sezam
szczypiorek
do podania: ryż lub makaron ryżowy
Mięso pokroić w grubszą kostkę i wymieszać je z przyprawami: solą, pieprzem, curry i ostrą papryka – można dodać trochę oleju kokosowego aby przyprawy się „przykleiły”. 
Zostawić mięso na min. 30 minut aby przeszło przyprawami.
Rozgrzać olej kokosowy na patelni i wrzucić pokrojone w plasterki dymki, smażyć chwilę aż się zeszklą.
Następnie wrzucić mięso i obsmażyć je na dużej mocy palnika, co chwilę przewracając na drugą stronę. 
Wlać mleczko kokosowe, dodać pastę curry i zostawić całość pod przykrywką na około 10-15 minut.
Podawać mięso w sosie na ryżu lub makaronie ryżowym posypane szczypiorkiem i sezamem.

3 Replies to “Proste curry z kurczakiem”

  1. Róża says: 21 sierpnia 2017 at 08:35

    proste, najlepsze

  2. DaPietro says: 21 sierpnia 2017 at 12:49

    bardzo lubię takie połączenia smaków! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.