Z okazji światowego dnia słynnego kremu czekoladowego ja publikuję Wam przepis na domowy krem czekoladowy z orzechami bez oleju palmowego. Znam takich, co dali się nabrać, a mnie nawet bardziej ten domowy smakuje.
Przepis na domowy krem czekoladowy z orzechami (domowa nutella)

- 300 g orzechów laskowych bez skórek (można takie kupić np. w Lidlu)
- 250 ml mleczka skondensowanego słodzonego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Jak zrobić krem czekoladowy z orzechami?
Jeżeli nie udało się Wam dostać orzechów laskowych bez łupinek to wystarczy, że podprażycie je na patelni, przerzucicie do słoika, zakręcicie słoik i mocno będziecie potrząsać – w ten sposób powinniście pozbyć się skórki. Można też podprażone orzechy laskowe wyłożyć na ręcznik papierowym i pocierać nim orzechy, skórka powinna łatwo zejść.
Wystudzone orzechy laskowe bez łupinek przełożyć do malaksera i zmiksować je na płynną masę. U mnie trwało to około 3-4 minuty na średniej mocy robota.

Do rondla z grubszym dnem wlać mleczko skondensowane, dodać czekoladę w kawałkach oraz masło. Podgrzewać i ciągle mieszać aż rozpuści się czekolada i masło. Zostawić do ostudzenia – masa może być ciepła, ale nie gorąca, bo się zwarzy.
Przelać masę czekoladową do masy orzechowej i zmiksować aż całość się połączy. Przelać do słoiczków – mi wyszły 3 po około 200 ml. Nasz krem czekoladowo-orzechowy a’la domowa nutella jest gotowy :).

Przepis na domowy krem czekoladowy to świetny pomysł na prezent walentynkowy.
Zobacz moje ostatnie wpisy: