image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Z okazji światowego dnia słynnego kremu czekoladowego ja publikuję Wam przepis na domowy krem czekoladowy z orzechami bez oleju palmowego. Znam takich, co dali się nabrać, a mnie nawet bardziej ten domowy smakuje.

Przepis na domowy krem czekoladowy z orzechami (domowa nutella)

przepis na domowy krem czekoladowy
  • 300 g orzechów laskowych bez skórek (można takie kupić np. w Lidlu)
  • 250 ml mleczka skondensowanego słodzonego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Jak zrobić krem czekoladowy z orzechami?

Jeżeli nie udało się Wam dostać orzechów laskowych bez łupinek to wystarczy, że podprażycie je na patelni, przerzucicie do słoika, zakręcicie słoik i mocno będziecie potrząsać – w ten sposób powinniście pozbyć się skórki. Można też podprażone orzechy laskowe wyłożyć na ręcznik papierowym i pocierać nim orzechy, skórka powinna łatwo zejść.

Wystudzone orzechy laskowe bez łupinek przełożyć do malaksera i zmiksować je na płynną masę. U mnie trwało to około 3-4 minuty na średniej mocy robota.

Do rondla z grubszym dnem wlać mleczko skondensowane, dodać czekoladę w kawałkach oraz masło. Podgrzewać i ciągle mieszać aż rozpuści się czekolada i masło. Zostawić do ostudzenia – masa może być ciepła, ale nie gorąca, bo się zwarzy.

Przelać masę czekoladową do masy orzechowej i zmiksować aż całość się połączy. Przelać do słoiczków – mi wyszły 3 po około 200 ml. Nasz krem czekoladowo-orzechowy a’la domowa nutella jest gotowy :).

Przepis na domowy krem czekoladowy to świetny pomysł na prezent walentynkowy.

Zobacz moje ostatnie wpisy:

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.