Szarlotka to jedno z tych ciast, które smakuje prawie wszystkim. Zdecydowanie wolę szarlotkę od serniczka, ale pewnie jestem w mniejszości. Dziś mam przepis na szarlotkę z budyniem, która rozanieli Waszych gości :).

Szarlotka z budyniem

przepis na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła 200 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka + 1 jajko
  • szklanka cukru

nadzienie na nadzienie jabłkowe:

  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 150 g cukru
  • łyżka cynamonu
  • opcjonalnie: rodzynki

masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • cukier wg opakowania na budyniu
  • 1 l mleka

Jak zrobić szarlotkę z budyniem?

Przygotować budyń (2 porcje) według instrukcji na opakowaniu i zostawić do lekkiego ostudzenia (można nakryć wierzch budyniu folią spożywczą, aby nie powstał kożuch).

Przygotować nadzienie: obrane jabłka pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem podsmażyć aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Pod koniec dodać cynamon (jeśli lubicie dodajcie też rodzynki), wymieszać i zostawić do lekkiego ostudzenia.


Składniki na kruche ciasto zagnieść ze sobą i podzielić na 2 części. Jedną cześć włożyć na chwilę do zamrażalki, a drugą rozwałkować na szerokość blaszki 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu wylepić nią dno. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na jabłka wyłożyć całą masę budyniową. Wyjąć drugą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce na wierzch budyniowej masy. Piec ciasto przez godzinę w temp. 180 st.C.

Zobacz moje ostatnie wpisy:

Obserwuj mnie na Instagramie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.