Szarlotka to jedno z tych ciast, które smakuje prawie wszystkim. Zdecydowanie wolę szarlotkę od serniczka, ale pewnie jestem w mniejszości. Dziś mam przepis na szarlotkę z budyniem, która rozanieli Waszych gości :).
Szarlotka z budyniem

przepis na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła 200 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka + 1 jajko
- szklanka cukru
nadzienie na nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek szara reneta
- 150 g cukru
- łyżka cynamonu
- opcjonalnie: rodzynki
masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- cukier wg opakowania na budyniu
- 1 l mleka
Jak zrobić szarlotkę z budyniem?
Przygotować budyń (2 porcje) według instrukcji na opakowaniu i zostawić do lekkiego ostudzenia (można nakryć wierzch budyniu folią spożywczą, aby nie powstał kożuch).
Przygotować nadzienie: obrane jabłka pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem podsmażyć aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Pod koniec dodać cynamon (jeśli lubicie dodajcie też rodzynki), wymieszać i zostawić do lekkiego ostudzenia.
Składniki na kruche ciasto zagnieść ze sobą i podzielić na 2 części. Jedną cześć włożyć na chwilę do zamrażalki, a drugą rozwałkować na szerokość blaszki 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu wylepić nią dno. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na jabłka wyłożyć całą masę budyniową. Wyjąć drugą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce na wierzch budyniowej masy. Piec ciasto przez godzinę w temp. 180 st.C.

Zobacz moje ostatnie wpisy:
- Krajanka piernikowa na 14-ste urodziny bloga
- Gdzie i co jedliśmy ostatnio?
- Przewodnik Michelin 2024 Trójmiasto pełna lista
- Jagodzianki Trójmiasto wystartowały gdzie i za ile
- Gastro newsy z Trójmiasta #7
Obserwuj mnie na Instagramie