Knedle ze śliwkami chodziły za mną od jakiś 2 tygodni, ale jakoś czasu brakło, a to ziemniaków nie było, a to trzeba byłoby je wcześniej ugotować żeby ostygły… i wreszcie nastał ten dzień, bo ziemniaki już czekały i śliwki jakby chciały już wpaść w knedle. Także są!
Przepyszne knedle ze śliwkami

składniki na knedle ze śliwkami:
- 1 kg ziemniaków
- 200-250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- kilkanaście śliwek węgierek
- cukier puder + cynamon do podsypania śliwek
do podania:
- śmietana
- cukier trzcinowy i odrobina cukru waniliowego
- cynamon
Jak zrobić knedle ze śliwkami?
Zacznijcie od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Można to zrobić dzień wcześniej albo 2-3 godziny przed robieniem knedli, bo ziemniaki trzeba wystudzić.
Śliwki umyć, przekroić na pół, ale tak, żeby nie rozpadły się i wyjąć pestkę. Podsypać je cukrem pudrem i cynamonem.
Następnie ziemniaki ugnieść praską dokładnie. Dodać do nich jajka i mąkę oraz sól i zagnieść razem. Mąki najpierw dodajcie mniej, a jeśli ciasto będzie się bardzo kleić to dosypujcie ją stopniowo.
Na tym etapie warto ręce oprószyć mąką i formować kulki w dłoniach trochę większe niż orzechy włoskie. Następnie na dłoni rozpłaszczyć ciasto, wyłożyć na środek śliwke i zawinąć ją szczelnie ciastem formując z powrotem kulkę.
Zagotować wodę z solą. Knedle wrzucać na wrzątek, zmniejszyć płonień, czekać aż wypłyną na wierzch i wtedy gotować około 5 minut. Wyjąć cedzakową łyżką.
Podawać oblane śmietaną z cukrem trzcinowym, waniliowym i posypane cynamonem. Te knedle ze śliwkami są przepyszne.


Polecam Wam też przepis na knedle serowe z truskawkami.
Po więcej przepisów na pierogi i kluski zapraszam TU.