Z greckich śniadań i deserów do obiadu zapamiętałam greckie pączki (loukoumades). Malutkie, na dwa gryzy, słodziutkie i posypane cynamonem, oblane syropem lub miodem. Przepis na greckie pączki w mojej wersji znajdziecie w tym wpisie. Po więcej greckich przepisów zajrzyj tu.
Greckie pączki-loukoumades
przepis na około 10 sztuk

przepis loukoumades:
- szklanka mąki tortowej
- łyżeczka drożdży suszonych
- łyżeczka cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki masła rozpuszczonego
dodatkowo:
- olej do smażenia
- szczypta cynamonu
- płynny miód do polania (u mnie miód akacjowy z płatkami róży z Pasieki Pucer)
Jak zrobić greckie pączki loukoumades?
Mąkę wymieszać z drożdżami suszonymi i cukrem. Wlać mleko i zmiksować ciasto aż będzie gładkie. Dodać rozpuszczone i lekko ostygnięte masło i ponownie zagnieść lub zmiksować krótko. Ciasto nie jest bardzo gęste, takie ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po wyrośnięciu rozgrzać w głębszej patelni olej, tak do połowy wysokości. Ciasto zagnieść po wyrośnięciu i przy pomocy dwóch łyżek nabierać je i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć około 3 minutach, w trakcie smażenia patyczkiem do szaszłyków przekręcać mini pączusie na drugą stronę. Po wyjęciu z oleju kłaść na papier, aby odsączyć pączki z tłuszczu.
Przed podaniem polać miodem – ten różany sprawdził się tu obłędnie – oraz posypać z cynamonem. Smacznego!



