image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Z greckich śniadań i deserów do obiadu zapamiętałam greckie pączki (loukoumades). Malutkie, na dwa gryzy, słodziutkie i posypane cynamonem, oblane syropem lub miodem. Przepis na greckie pączki w mojej wersji znajdziecie w tym wpisie. Po więcej greckich przepisów zajrzyj tu.

Greckie pączki-loukoumades

przepis na około 10 sztuk

greckie pączki

przepis loukoumades:

  • szklanka mąki tortowej
  • łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • szczypta cynamonu
  • płynny miód do polania (u mnie miód akacjowy z płatkami róży z Pasieki Pucer)

Jak zrobić greckie pączki loukoumades?

Mąkę wymieszać z drożdżami suszonymi i cukrem. Wlać mleko i zmiksować ciasto aż będzie gładkie. Dodać rozpuszczone i lekko ostygnięte masło i ponownie zagnieść lub zmiksować krótko. Ciasto nie jest bardzo gęste, takie ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po wyrośnięciu rozgrzać w głębszej patelni olej, tak do połowy wysokości. Ciasto zagnieść po wyrośnięciu i przy pomocy dwóch łyżek nabierać je i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć około 3 minutach, w trakcie smażenia patyczkiem do szaszłyków przekręcać mini pączusie na drugą stronę. Po wyjęciu z oleju kłaść na papier, aby odsączyć pączki z tłuszczu.

Przed podaniem polać miodem – ten różany sprawdził się tu obłędnie – oraz posypać z cynamonem. Smacznego!

greckie pączki
greckie pączki

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.