image_pdfPDFimage_printWydrukuj
W Trójmieście razem z wrześniem przyszła też jesienna pogoda. Nie przepadam za tą porą roku, dlatego na rozweselenie przygotowałam pyszne i proste ciasto ze śliwkami na oleju. To już pora na śliwki, a wszystkie przepisy ze śliwkami znajdują się tu – klik
Proste ciasto ze śliwkami na oleju

3 jajka
szklanka cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 400 g śliwek
duża szczypta cynamonu + trzcinowego cukru
tłuszcz+bułka tarta do wysmarowania blachy
Utrzeć jajka z cukrem na jasną masę.
Wlać mleko z olejem i zmiksować.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem od pieczenia i krótko zmiksować.
Dół okrągłej blachy o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (można całość wyłożyć), a brzegi wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą aby brzegi były chrupiące.
Do blaszki wlać ciasto.
Śliwki przekroić na pół, pozbyć się pestki i skórką do dołu układać na cieście.
Śliwki posypać cynamonem i cukrem trzcinowym. 
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę. 

5 Replies to “Pyszne i proste ciasto ze śliwkami”

  1. Kaja says: 4 września 2017 at 13:23

    pychotka, ze śliwkami już całkiem

  2. Lila says: 6 września 2017 at 09:44

    bardzo smaczne 🙂

  3. Kinga says: 7 września 2017 at 14:06

    coś dla mnie

  4. Adam says: 9 września 2017 at 15:54

    Dzisiaj ze swoją dziewczyną zrobiłem i jak ktoś się jeszcze zastanawia, to naprawdę warto – super smakuję!

    1. Dusia says: 9 września 2017 at 20:35

      Ale super! Jak macie ochotę ślijcie fotkę do albumu czytelników 🙂 Cieszę się że smakowało

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.