Ta zupa jest idealna zarówno latem, kiedy mamy dostęp do taniej papryki, ale także zimą, kiedy rozgrzeje nas w chłodne wieczory. Zimą warto rozgnieść odrobinę fasoli i ciecierzycy, aby zupę zagęścić.
Pikantna meksykańska zupa z chorizo
200 g chorizo
2 czerwone i 1 żółta papryka
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
puszka czerwonej fasoli
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów
1 litr bulionu lub wody
olej do smażenia
natka pietruszki/ świeża kolendra
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka
Na patelnię wlać łyżkę oleju i podsmażyć chorizo pokrojone w plasterki.
Dodać kolejną łyżką oleju i posiekaną cebulę – smażyć aż się zeszkli.
Dodać czosnek w plasterkach, chwilę razem przesmażyć.
Następnie wrzucić wszystkie papryki pokrojone w większą kostkę.
Smażyć około 5 minut, a potem wlać puszkę pomidorów.
Po kilku minutach dolać bulion i dusić wszystko przez około 10 minut.
Na koniec dodać odcedzoną fasolę i ciecierzycę oraz doprawić do smaku przyprawami: solą, pieprzem, słodką, ostrą i wędzoną papryką.
Przed podaniem posypać kolendra lub natką pietruszki.