Zrobić coś.
Dla siebie.
Bo zbliża się.
Maj.
Różowe kopytka
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
ugotowany burak
jajko
ok. 1,5 szklanki mąki
sól
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do ziemniaków.
Wbić jajko, dodać mąkę i sól.
Zagnieść ciasto, formować wałki i kroić kluski podsypując mąką.
Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 2 minuty.
A jeśli wolicie wersję klasyczną to przepis tutaj.
świetnie wyglądają! Nigdy nie jadłam żadnych innych kopytek poza tymi tradycyjnymi 🙂
Bardzo wesołe kopytka ! Akurat na wiosnę! Też się cieszę, że maj tuż tuż…
Pozdrawiam słonecznie. Dorota 🙂
wiedziałam, że są z burakiem! wiedziałam! ostatnio dużo buraczków na blogach i mam ochotę sama z nimi poeksperymentować, bo bardzo bardzo lubię smak tego warzywka. a ile zdrowości! te kopytka prezentują się naprawdę genialnie, a dodatkowo już lubię w nich to, że są bardziej pożywne od zwykłych i przede wszystkim pewnie mniej kaloryczne…
Cudowne,wesołe danie…takie optymistyczne!!!
Ale fajne kopytka, ślicznie różowe 🙂
Pozdrowienia :*