Malinowe, bawole, czarne, żółte, papryczkowe i śliwkowe – tyle odmian pomidorów znalazło się na moim talerzu! Pomidory Łęgajny (podobno najlepsze pomidory z Polski) można kupić w Gdańsku przy SKM Politechnika i wyczarować z nich coś pysznego! Sałatka z kolorowych pomidorów z mozzarellą odda ich największy urok i smak.
Te kolorowe pomidory były tak piękne, że musiałam im zrobić małą sesję fotograficzną. W smaku są niesamowicie słodziutkie!
Do sałatki dodałam olej z awokado, który wytłaczany nie jest z pestek, a z miąższu owocu. Jest bardzo delikatny w smaku, ma jasno-zielony kolor. Olej z awokado zalicza się do najzdrowszych olei na świecie!
Sałatka z kolorowych pomidorów z mozzarellą i olejem z awokado
Składniki:
- kolorowe pomidory: malinowy, klasyczny, tygrysi, żółty, małe pomidorki czerwone i żółte
- mini kulki mozzarelli
- pół cebuli cukrowej
- olej z awokado (do kupienia tu przez Hurtownię Oliwy)
- listki bazylii
- sól, pieprz świeżo mielony
- opcjonalnie: krem balsamiczny
Większe pomidory pokroić na plasterki, a mniejsze na połówki i rozłożyć je na talerzu zaczynając od tych większych. Dodać odsączone z zalewy kulki mozzarelli oraz pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Ozdobić świeżą bazylią. Polać olejem z awokado oraz jeśli lubicie kremem balsamicznym. Sałatka z kolorowych pomidorów gotowa!
Więcej przepisów na SAŁATKI znajdziesz tutaj.