Na pewno dobrze znacie już przepis na schab ze śliwką, ja robiłam już też schab z morelami czy z żurawiną. Tym razem postanowiłam kawałek mięsa nafaszerować wszystkim na raz, efekt murowany! Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie gośćmi 🙂
Przepis na schab faszerowany suszonymi owocami
-
- 1,5 kg schabu
-
- marynata: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, zioła prowansalskie, 2 łyżki oleju
-
- kilka sztuk moreli
-
- kilka sztuk suszonych śliwek
- garść żurawiny
Jak zrobić schab faszerowany suszonymi owocami?
Naciąć schab tak aby w środku powstała kieszonka. W to miejsce poupychać naprzemiennie suszone owoce: śliwki, morele i żurawinę. Z zewnątrz natrzeć schab olejem wymieszanym z przyprawami. Odstawić na noc w lodówce. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temp 180 st.C. przez 1,5 godziny. Warto schab faszerowany suszonymi owocami wystawić w całości na stół, bo w przekroju prezentuje się efektownie.