image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Napisałam dla Was z okazji ÓSMYCH URODZIN BLOGA przepis na sernik czarny las, który jest genialny. Nieco pracochłonny, ale efekt jest zniewalający. Idealny na świąteczny stół. Rozpływa się w ustach, wszyscy mruczą mmmm :).

Sernik Czarny Las (sernik szwarclandzki)

na spód:

  • ok. 200 g ciasteczek oreo
na masę:
  • 1 kg twarogu z wiaderka na serniki
  • budyń czekoladowy
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 400 ml mleka skondensowanego
  • 3 łyżki kakao
frużelina wiśniowa:
  • 600 g wiśni z kompotu
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
do ozdoby:
  • 330 ml śmietany 30%
  • śmietan – fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak zrobić sernik szwarclandzki?

Ciasteczka oreo zmiksować na pył np. w blenderze kielichowym i wyłożyć nimi spód tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do lodówki.
Przygotować masę twarogową miksując wszystkie składniki ze sobą. Wylać masę na spód ciasteczkowy i piec sernik przez około 70 minut w temp. 180 st.C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez noc przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotować frużelinę – przelać wiśnie z cukrem do rondelka i podgrzewać. Gdy puszczą dużo soku dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie wody. Podgrzewać aż zgęstnieje. Ostudzoną frużelinę wyłożyć na środek sernika.
Ubić kremówkę z cukrem pudrem i fixem na sztywno, przełożyć do szprycy z odpowiednią końcówką i wyciskać rozetki na brzegi sernika. Sernik Czarny Las podawać prosto z lodówki.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.