To mój autorski przepis na śledzie z gruszką i żurawiną! Prawdziwy hit, który przypadnie nawet tym, którzy dotąd śledzi nie lubili. Teraz już polubią – sprawdzone! Te śledzie przygotowałam podczas kobiecego spotkania w Dworku nad Wkrą z dziedzictwem kulinarnym Mazowsza :).
Jeżeli szukacie innych przepisów na śledzie to polecam:
Śledzie z gruszką i żurawiną
przepis na śledzie z gruszką i żurawiną
- śledzie a’la matiasy lub śledź wiejskie
- gruszka
- mała biała cebula
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
- szczypta soli
- garść orzechów włoskich
- pieprz cytrynowy
- szczypta ziół prowansalskich
- kilka łyżek oliwy lub oleju
- natka pietruszki
Jak zrobić śledzie z gruszką i żurawiną?
Odmoczyć śledzie w mleku (chyba, że mamy śledzie wiejskie) i pokroić na mniejsze kawałki. Obraną gruszkę pokroić na kosteczkę, cebulę drobno posiekać i dodać do śledzi. Wsypać żurawinę i posiekane orzechy. Dodać przyprawy sól, pieprz i zioła. Zalać olejem lub oliwą, włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki. Autorskie Dusiowe śledzie z gruszką i żurawiną gotowe.