image_pdfPDFimage_printWydrukuj

To mój autorski przepis na śledzie z gruszką i żurawiną! Prawdziwy hit, który przypadnie nawet tym, którzy dotąd śledzi nie lubili. Teraz już polubią – sprawdzone! Te śledzie przygotowałam podczas kobiecego spotkania w Dworku nad Wkrą z dziedzictwem kulinarnym Mazowsza :).

Jeżeli szukacie innych przepisów na śledzie to polecam:

Śledzie z gruszką i żurawiną

przepis na śledzie z gruszką i żurawiną

  • śledzie a’la matiasy lub śledź wiejskie
  • gruszka
  • mała biała cebula
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich
  • pieprz cytrynowy
  • szczypta ziół prowansalskich
  • kilka łyżek oliwy lub oleju
  • natka pietruszki

Jak zrobić śledzie z gruszką i żurawiną?

Odmoczyć śledzie w mleku (chyba, że mamy śledzie wiejskie) i pokroić na mniejsze kawałki. Obraną gruszkę pokroić na kosteczkę, cebulę drobno posiekać i dodać do śledzi. Wsypać żurawinę i posiekane orzechy. Dodać przyprawy sól, pieprz i zioła. Zalać olejem lub oliwą, włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki. Autorskie Dusiowe śledzie z gruszką i żurawiną gotowe.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.