Lubicie klasyczne tiramisu? Jeśli tak to mam dla Was świetną i pyszną alternatywę – sernik tiramisu jest delikatny, kawowy i kakaowy! Niebo w gębie.
Dodaję zdjęcia z telefonu, bo niestety gdzieś mi wsiąkły stylizowane zdjęcia z lustrzanki 🙁

Przepis na sernik tiramisu
masa serowa:
- 800 g twarogu sernikowego gęstego
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy zalanej 4 łyżkami wrzacej wody
- 2 łyżki cukru waniliowego
- budyń waniliowy
warstwa biszkoptowa:
- ok.15 podłużnych biszkoptów
- szklanka mocnej i słodkiej kawy
- kieliszek alkoholu (np. likieru kawowego, nalewki)
masa śmietankowa:
- 500 ml kremówki 36 %
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
Jak zrobić sernik tiramisu?
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować ze sobą na wolnych obrotach. Przelać masę do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 st.C. Piec przez około 70 minut. Zostawić w w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do rana.
Kawę połączyć z alkoholem i moczyć w niej biszkopty, które ułożyć ciasto na wierzchu sernika.
Kremówkę zmiksować krótki z mascarpone i cukrem pudrem aż powstanie krem. Przekładamy krem do szprycy i ozdabiamy wierzch sernika.
Przed podaniem posypujemy całość kakao. Pyszny i piękny sernik tiramisu gotowy.
Ale pyszności 🙂 Aż ślinka mi cieknie 🙂