Jeszcze te 3 lata temu mama mówiła do mnie „ucz się, gotuj, piecz już teraz to może się nauczysz lepiej to robić niż ja„. Szczerze mówiąc? Udało się. Przy pieczeniu bardzo rzadko zdarzają mi się porażki, uwielbiam piec słodkości, ale boję się piec serników, „bo często opadają” (tak mówią), ale nie ten – ten jest idealny! Wyszedł przepiękny, zjawiskowy, ale też smakował rewelacyjnie – rozpływał się w ustach. Przepisy na inne serniki:
Sernik zebra
150 g herbatników
50-80 g rozpuszczonego masła
1 kg twarogu na sernik w wiaderku
2 łyżki budyniu śmietankowego
szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki kakao
Herbatniki skruszyć w blenderze lub tłuczkiem na pył i połączyć z rozpuszczonym masłem.
Masę zagnieść – ma przypominać mokry piasek i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy 21 cm.
Twaróg delikatnie zmiksować z budyniem, a potem stopniowo po łyżce dodawać cukier dalej miksując.
Wbijać jajka po kolei – kolejne dopiero, jak poprzednie dokładnie się zmiksuje.
Dodać ekstrakt, zmiksować aż się połączy i masę rozdzielić na dwie miski.
Do jednej cześći dodać kakao i zmiksować aż masa równo ściemnieje.
Masę twarogową wylewać podobnie, jak robi się ciasto zebra, czyli: na środek wylewać większą łyżką najpier jasną część, potem wylać łyżkę ciemnej masy, znowu biała, potem ciemna i tak naprzemiennie aż skończą się nam masy.
Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. – piec tak przez 15 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 130 st.C. i piec jeszcze przez 1,5 godziny.
Potem zostawić sernik w piekarniku, wyłączyć temp., a drzwiczki uchylić i zostawić tak najlepiej na całą noc.
W aranżacji na wielkanocnym stole.
Sernik uwielbiam, a Twój prezentuje się wyjątkowo 🙂
Wygląda fantastycznie i mega apetycznie :3
afterglowpoint.blogspot.com
Zgadzam się, sernik wygląda bardzo apetycznie. Lubię, gdy ciasto nie jest nudne, gdy ładnie wygląda bo to dodatkowo zachęca do jedzenia. Sa tez ciasta, gdzie smak nadrabia wygląd, ale wolę takich nie piec, bo zawsze jestem jakaś taka niezadowolona z tego, że jednak nie wszystko dopięte jest na ostatni guzik.
idealna zebra – koniecznie muszę wypróbować Twój przepis Dusiu:)
Basia
Basiu daj znać jak smakowało 🙂
Sernik to ulubione moje ciasto, a ten sernik prezentuje się wyśmienicie 🙂
Jest to chyba najładniejszy sernik jaki widziałam! Muszę go zrobić!
Dziękuję 🙂 czekam na zdjęcie do albumu czytelników 🙂
Ho, ho, ho 🙂 Rosnie nam naprawdę utalentowany bloger 😉 Mam przeczucie, ze niedlugo Twoj blog będzie mial te swoje przyslowiowe pięć minut i będzie naprawdę bardzo znany, a Ty razem z nim 🙂 Wiem, ze zazdrosc to grzech, no ale dla takiego daru, jakim to wielkim darem niezaprzeczalnie jest Twoj talent do pisania, warto nawet zgrzeszyc 🙂 Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo dane mi będzie czytac Twoje wpisy 🙂
Dziękuję za te przemiłae słowa, ciepło na serduszku się zrobiło 🙂
Mam przepis na ciasto zebrę, ale nie pomyślałem nigdy, żeby zaaranżować go i stworzyć sernik 🙂 Wygląda super, a smak podejrzewam, że jest obłędny! Jakich używałaś herbatników, zwykłych petit beurre? Zastanawiam się nad użyciem czekoladowych ciastek, ale nie wiem czy nei będzie zbyt czekoladowy ten sernik.
Użyłam maślanych herbatnikow z Lidla czy Biedronki. Myślę, że bardzo fajnie będą pasować kakaowe czy czekoladowe, ale raczej nie oreo. Pozdrawiam
Wygląda fantastycznie 🙂
Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być przepyszny. Od lat zajadamy się "zebrą", ale wersja z sernikiem…..mniam 🙂
W jaki sposób trzeba wykładać masy, żeby tak ładnie ciasto wyglądało? 🙂
tak jak napisałam łyżka po łyżce, raz jasna masa raz ciemna